Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Utveckling kräver avveckling - men vad ska bort?

Publicerad: 13 februari 2008, 08:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är lätt att hitta saker i verksamheten som vi vill förbättra, nya metoder som man skulle vilja införa. Men hur gör man det inom befintliga resurser? Det kräver ju att man antingen har dötid som inte redan är fylld, eller att man kan rationalisera eller helt ta bort någon verksamhet som är onödig.

Så istället för att börja drömma om vad vi vill införa av nyheter, så kanske vi skall börja i andra ändan. Vad är det minst meningsfulla vi gör, vad kan vi sluta göra?

Mitt förslag är att vi skall sluta med rutinmässiga kontroller efter öroninflammation. Jag tror det räcker att be föräldrarna återkomma om barnet verkar höra dåligt en längre tid. De som har kvarstående vätska bakom trumhinnan, men ändå hör så pass bra att det inte ger besvär i vardagen, har ju ingen nytta av att få rör i trumhinnorna (Paradise JL et al. N Engl J Med. 2007 Jan 18;356(3):248-61).

Men jag vågar inte riktigt sticka ut hakan, så jag ber fortfarande föräldrarna boka en kontrolltid om 2-3 månader. Fast jag kollar aldrig om de verkligen bokar en sådan tid.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev