Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vad är AllAlert?

Publicerad: 24 september 2014, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ibland kan man som sjukhusbibliotekarie få frågor som: Hur tar jag ut den här medicinska artikeln i fulltext? Varför har ni inga böcker till patienterna? Var ligger toaletten? Kan man kopiera någonstans här? Varför har ni så dåligt skyltat i biblioteket? Är du gift? Vad är MeSH? Får jag böter nu för jag kunde inte återlämna ”Beteendeanalys steg för steg : grunden till en effektiv KBT-behandling”  i tid eftersom jag drabbades av en jordbävnings-tsunami-orkan-tornado plus en släng av digerdöden och så har jag haft semester, så hur blir det för jag tycker inte jag ska böta alls? Vad är AllAlert? Just den sistnämnda frågan svarar jag på i dag och jag har stulit svaret nästan ordagrant direkt ur AllAlert:

Innehållet i AllAlert består av ett urval av de tidskrifter som ingår i EiRA samt några fritt tillgängliga tidskrifter. Vanligtvis uppdateras innehållet i cirka sex stycken tidskrifter per ämne. Titeln leder vidare direkt till artikeln i sin helhet s k fulltext.

Befinner du dig innanför landstingsnätet klickar du dig direkt till artikeln. Befinner du dig utanför landstingsnätet, men arbetar i eller på uppdrag av landstinget, kan du få inloggning från ditt sjukhusbibliotek i landstinget.

EiRA är ett samarbete som sluter gemensamma licensavtal gällande e-tidskrifter, e-böcker m m för landsting och kommuner i Sverige. För kommunernas socialtjänst gäller speciella avtal.

Har du synpunkter eller frågor på innehållet i AllAlert? Kontakta christina.lindberg@sodersjukhuset.se

Har du synpunkter eller frågor om EiRA? Kontakta anneli.mindemo@inera.se eller eira@inera.se

Vi har valt att visa de tre artiklar som ligger överst i det senaste numret av tidskriftens innehållsförteckning. För att se fler artiklar så klickar du på pilen längst ned till höger.
Klicka på tidskriftstiteln, så kommer du i vissa fall direkt till tidskriftens sida, eller så kommer du till tidskriftsförlagets sida där kan du sedan söka upp aktuell tidskrift. (Slut på närapå ordagrant snatteri ur AllAlert).

Alla nyheter inom ett område samlade på ett enda ställe och allt uppdateras kontinuerligt. Varför irra omkring som en däven spyfluga, söla med tid och larvprassla med olika gammelpapperstidskrifter när man med några snärtiga knapptryck på en dator (eller via annan modern elektronik) kan hålla sig up to date inom sin disciplin? Svara på det! uppmanar Sjukhusbibliotekarien.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev