Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vad är en effektiv och säker rond?

Publicerad: 18 oktober 2013, 13:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Att leda rond är en av sjukhusläkarens viktigaste färdigheter”, får vi veta på baksidan av den apelsinfärgade ”Rondboken” som råkar samsas på mitt och landstingets skrivbord tillsammans med 11 övningsfrågor i Evidence Based Medicine på ett trasigt USB-minne. Ja, en Subito-faktura också och den har kommit exakt på datumet dvs exakt samma datum som förra gången och det var litet roligt, konstaterar min kollega belåtet. Vi tar nogsamt till vara på de små glädjeämnena i sjukhusbiblioteksvärlden där det ofta blåser sylvassa snålvindar.

Finns det några rondskolor då? Jaha, det finns det! Att leda ronden effektivt och säkert – lär tricksen i ”Rondboken” (Liber, 2013). Det är den första svenska handboken i hur man leder en effektiv och säker rond. Ett par infektionsläkare, Christina Björling och Anna Ljunghill Hedberg, verksamma vid Svettmottagningen i Stockholm respektive Akademiska sjukhuset i Uppsala, står som mödrar. Doktorsbrudarna har utvecklat Rondskolan inom ramen för läkarutbildningen vid Uppsala universitet. Kraftiga doser kommunikation, ledarskap, juridik och etik finns insprängda innanför de 111 sidorna i ”Rondboken”.

Vem ska läsa? Läkarstudenter, AT- och ST-läkare och handledare till dessa samt sjuksköterskestuderanden under kliniska placeringar. ”Den pratsamma patienten” samt stycket om Kohortvård har jag läst samtidigt som jag knackat ner denna blogg och då förstår ni att ”Rondboken” är nära LL = lättläst.

För dig som aspirerar på att bli en stjärna, om inte på The Hollywood Walk of Fame, så på den medicinska rondhimlen – ”Rondboken” kan vara den ultimata frälsarkransen.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News