Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Vad är god forskningsmiljö?

Publicerad: 30 Augusti 2016, 14:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad karakteriserar en god forskningsmiljö? Kanske de environger som vi har här i Region Jämtland Härjedalen? Med hög klar fjälluft, rejäla stôrsor och strekar och ”absolut inget knussel” hörs härifrån Jämtland om man spetsar öronen. Forskare som ideligen stärker upp sig med fjällfil och mjukstutar, björnkött, röding i alla dess former, kokt, stekt, grillad, rökt som gravad, mylta, getmese, älgkött å peran samt skidar flera mil i veckan, spekulerar Sjukhusbibliotekarien. Nej, seriöst, gott folk, här forskas flitigt och framgångsrikt fastän det är en glesbefolkad region. How come? Hemligheten?

Att skapa en kritisk massa av likatänkande, säger professorn som tillika är min chef. De goda mötena som sker i vardagen över en kopp kaffe, fortsätter Il Professore.

Aha, möten mellan människor och därmed kreativa innovativa samtal, anar Sjukhusbibliotekarien.

Kreativ miljö, högt i tak, bra infrastruktur och basala resurser måste förstås finnas, förklarar en förståndig medlem i vårt FoU-forsknings- och utvecklingscentrum.

En platt organisation där ingen är för mer än någon annan, säger en som vill vara anonym.

Ett par rafflande deckare i just forskningsmiljö passar att läsa vid höstbrasan medan vi zippar brunkullaté och mediterar över själva begreppet god forskningsmiljö. Hittar vi den i Köpenhamn respektive Sheffield?

”Dinosauriens fjädrar” av Sissel-Jo Gazan (Köpenhamn, Danmark) och om vi gluttar in på Albert Bonniers förlag läser vi:

”Dinosauriens fjädrar är en bok som överskrider genrerna. Den är svart och spännande som en deckare, den är bildad och kunnig som en vetenskaplig översikt och den har romanens insikter i livets små och stora tragedier: en kärleks död, ett barns bortgång, vetskapen i att när som helst kan ödet se till att man blir ensam kvar. Boken har mötts av entusiastisk kritik av de kräsnaste recensenterna, och fått publikens pris i form av Danmarks Radios romanpris 2009.”

”Nattens änglar” av Danuta Reah (England) utkom i början av 2000-talet. Ingalunda ny deckare, men bra. Forskaren Gemma Wishart, ung och begåvad specialist på ryska vid universitetet i Sheffield, är ute och kör bil när motorn plötsligt lägger av mitt ute i kusligaste ingenstans. Hon ringer ett samtal till sin pojkvän och försvinner sedan spårlöst.

Delta i spaningarna efter doktor Wishart genom att läsa vidare eller gå och hör på någon som försvarar en avhandling t ex i Skandiasalen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus den 29 september kl 9.00, tipsar Sjukhusbibliotekarien.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev