Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Vad får dig att lysa upp?

Publicerad: 7 december 2009, 08:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Är det kanske:

■ Samarbete
   ■ Ett handskrivet brev
   ■ En hobby
   ■ Lagarbete
   ■ Att elda i en vedspis
   ■ Årstidernas växlingar
   ■ Att kunna stryka sista punkten på            att-göra-listan
   ■ Musik
   ■ Nya utmaningar
   ■ Varma, soliga dagar
   ■ Meningsfullt arbete
   ■ Semester
   ■ Bubbelbad
   ■ Löning
   ■ Ingen trafik
   ■ Husdjur
   ■ En flaska vin
   ■ Tack
   ■ Att uppnå personliga mål
   ■ Omväxling
   ■ När favoritlaget vinner
   ■ Att äta lunch ute
   ■ Försoning med en vän
   ■ Rena lakan
   ■ En kall öl en varm dag
   ■ Shopping
   ■ Varm choklad en kall dag
   ■ Framgång på jobbet
   ■ Framgång hemma

Ovanstående förslag har jag hämtat ur en ny bok som jag nappade till mig från nyhetshyllan strax innan jag åkte hem från jobbet denna mörka decemberkväll. Jag vill verkligen bli upplyst och det unnar jag Er också, kära läsare!

Stressa mindre: få mer tid över heter den lilla tomteröda boken av Rita Emmett. Utgiven på Natur och Kultur, 2009. Originalets titel säger än klarare vad det är frågan om: Manage Your Time to Reduce Your Stress. Vem behöver inte det i dessa juliga stresstider eller stressiga jultider? Var och en kan fritt välja förhållningssätt, men själv föredrar jag att se på decemberdagarna som en julig stresstid. Det juliga först och stressen sedan eller så ingen stress alls.

Den som söker en blytung vetenskaplig utläggning ska inte göra sig besvär här. Bara bokomslaget blir ju fel: Glatt rött och uppiggande med en rolig klocka som pryder framsidan. Således saknas kombinationen vitt-ljusgrått samt massor av staplar, kurvor och diagram ända upp i himlen och framför allt inte en enda bild som lättar upp – första indikationerna på att det är tungt vetenskapligt.

Stressa mindre: få mer tid över är mycket lätt att använda med tips, råd och en rejäl verktygslåda för hur man kan hantera och förhindra stress. Ungefär samma priser på Bokus och Adlibris, cirka 170 kronor. Enkel, vardaglig, rolig och begriplig är epitet som jag skulle sätta på denna tänkvärda julgåva som man även kan unna sig själv.

Kontentan av innehållet då? Kanske det här: Man får aldrig mer tid, man måste ta sig tid. Fokusera, be om hjälp och skippa perfektionismen! Ur Nitton sätt att stressa perfektionisten till vanvett avslutar jag med det fjortonde rådet: Bjud perfektionisten på en dubbel espresso precis före läggdags!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev