Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vad finns under läkarrockar och patientskjortor?

Publicerad: 14 januari 2015, 09:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Jag avskyr att börja dagen med ett självmordsförsök.”

Så börjar romanen ”Tusen och ett liv på akuten”. Kan en blogg bli en roman? Javisst – om man skriver under namnet Baptiste Beaulieu och startar en blogg under sin läkarpraktik. Succéblogg ska kanske tilläggas. Baptiste Beaulieu (pseudonym) född 1985, skapade bloggen ”Alors voilà” i syfte att minska klyftan mellan vårdtagare och vårdgivare. Blogginläggen ligger till grund för debutromanen ”Tusen och en natt på akuten”, Sekwa förlag, 2014. Boken har getts ut i ett tiotal länder.

I ”Tusen och ett liv på akuten” får vi en varsam, drastisk, sorglig, galen, varm och rolig inblick i vilka människorna under fladdrande läkarrockar och urtvättade patientskjortor egentligen är.

Vi tänker oss följande scenario: Bara döden, en AT-läkare och en patient som väntar på sin son. Sonen försenad och ska han hinna fram innan mamma är borta? Jag får prata tills sonen kommer för så länge hon lyssnar är hon vid liv, tänker den unge AT-läkaren. Så han börjar berätta dråpliga och galna historier från vardagen på sjukhuset. Hans metod sprider sig till kollegorna som delar med sig av sina historier, man skriver ner dem i en bok och på det sättet får kvinnan höra historier oavsett vem som är i tjänst. Patienten hålls vid liv för just när det är som mest intressant följer fortsättningen litet retsamt senare ...

Så där kan ni inte lämna mig mitt i en historia, skriker den alltmer tärda patienten uppbragt. Inte heller ni oss! svarar AT-läkaren och går ut ur sjuksalen. Berättelserna om livet på sjukhuset håller kvinnan vid liv, men hur länge? Här konfronteras vi med Sheherazades överlevnadscoping i ”Tusen och en natt” fast på ett litet annat sätt.

Allt som beskrivs i boken är autentiskt, det har ägt rum och äger rum dagligen på våra sjukhus. Författaren har naturligtvis ändrat på alla uppgifter, så att personerna inte ska gå att känna igen. Det här är verkligt rolig skön litteratur att börja vårdåret 2015 med! Parlez-vous francais? och du frågar efter ”Alors voilà – les 1001 vies des Urgences” och klämmer den på originalspråket.

Vem vill du ska ta hand om dig nästa gång du söker vård? För min egen del mycket gärna den sorts människa som döljer sig bakom pseudonymen Baptiste Beaulieu!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev