Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vad påstår tillverkarna av kolloidalt silver?

Publicerad: 29 oktober 2014, 07:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad är det egentligen för påståenden och rekommendationer som tillverkaren av kolloidalt silver har gjort i den slutna Facebook-grupp han startat? Vad är det som gör att Läkemedelsverket vill polisanmäla och rådgöra med Livsmedelsverket, Konsumentverket och Kemikalieinspektionen om hur man gemensamt skall stoppa silvervatten som alternativläkemedel?

Vd för Sveriges största producent av silvervatten har skrivit att silver kan ha goda utvärtes effekter, som att vid sårläkning "effektivt minska smärta och accelerera läkning med 50 %". Lösningen har också "en blödningsstoppande förmåga genom att den har en kärlsammandragande egenskap". Även på gamla skador kan det hjälpa eftersom "Applicerar man Ionosil på ett gammalt ärr, så kan det med tiden försvinna helt."

Det sägs hjälpa mot huvudlöss och vaglar, mot rosfeber, herpes och vårtor. Till och med enklare former av hudcancer kan silvret bota, för tillverkaren "Har personligen plockat bort två små basaliom och ett aktiniskt keratos med hjälp av blandningen av C-vitamin och KS, så jag vet att det fungerar! Det finns inte ett märke kvar då silverjonerna aktiverar stamcellsproduktionen och läkningen var i mitt fall helt ärrfri."

Det sägs hjälpa vid parodontit och tandlossning, samt om man förlorat lukt och smak, "Jag hade sprayat bihålorna med kolloidalt silver. KS har väldigt fina biofilmupplösande egenskaper, så det kan lösa upp den film som kan ha kapslat in och täppt igen ingångarna till luktcentrat."

Invärtes sägs silvervatten bota många infektioner för "Silverjoner är bland det mest effektiva som finns på Candida, annan svamp samt HIV." Och bäst av allt är att trots effekten på alla dessa mikrober, även bakterier och parasiter, sker det "Utan att påverka våra egna celler, eller ens de goda tarmbakterierna". Det presenteras berättelser där barn blivit fria från bärarskap av MRSA och silver har läkt ut hepatit C hos ett spädbarn som smittats av mamma. (Fast min gissning är att barnet aldrig smittats och därför blev seronegativt när väl de maternella antikropparna som barnet fick via moderkakan brutits ned.)

Men silverlösning per os rekommenderas även vid sjukdomar som inte beror på infektion. Det skyddar kroppen mot alkoholskador, det hjälper vid prostatit och njursten, och vd har till och med "hört en del historier om personer som blivit av med sin diabetes efter intag av KS".

Och hjälper silvervatten kanske det talar för att det ligger en dold infektion bakom symtomen? "Generellt sett så blir de flesta pigga på KS. De som blir trötta blir det förmodligen utifrån en belastning av mikroorganismer - en kronisk borrelia eller candida." Tillverkaren frågar retoriskt: "Ja, säg var man INTE kan använda kolloidalt silver?". En sjukdom där man inte vill lova något är amyotrofisk lateralskleros. "Jag har faktiskt inte hört om något specifikt resultat i Sverige på ALS" men "ALS kan många gånger vara feldiagnostiserad borrelia" och "Kolloidalt silver har hjälpt många med svåra borreliainfektioner"

De fysiologiska effekterna av silver framställs som många och enbart goda. "Människor har alltid fått i sig silver från kosten. Silver är lika naturligt för kroppen som zink, koppar och järn." Silver sägs vara en viktig del av immunförsvaret "genom framförallt sin syretransporterande förmåga". Dessutom påstås det att silverlösningen "ökar på cellvätskans konduktivitet och öppnar kanske upp jonkanalerna så att näringsämnen kommer in och ut ur cellerna bättre. KS hjälper även till att basa kroppen". (Det här med "basning" syftar på en alternativmedicinsk teori om att kroppen surnar av vissa födoämnen vilket leder till svamp som i sin tur orsakar cancer.)

Detta var påståenden från den slutna FB-gruppen som startats av Ion Silvers vd. Det finns fler svenska tillverkare och konkurrenterna har valt helt olika strategi. Holistic är en mer etablerad tillverkare som ser till att hålla sig inom lagens råmärken och gör därför inga officiella påståenden om effekt av vare sig kosttillskott eller "desinfektionsmedlet" Holistic Kolloidalt Silver. Den färskare uppstickaren nanosilver.se , vars hemsida ägs av företaget Il Mio Solution i Poggion 39 AB, är mer rakt på sak: "Ebola kan stoppas med nanosilver. Kampen mot ebola börjar nu!"

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev