Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Var finns Årets sjuksköterska i Sverige?

Publicerad: 24 augusti 2017, 08:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I Region Jämtland Härjedalen finns hon, årets sjuksköterska inom sitt område i Sverige, Ulla Eriksson, kontaktsjuksköterska inom cancervården och verksam på öron-näsa-halsmottagningen på Östersunds sjukhus. En vårdbrud som är grundtrygg i sitt yrke, så som man bara kan bli efter 22 år på akuten och 17 år på öron-näsa-halsmottagningen. Mitt i olyckan, lyckliga de patienter som får möta henne! Förutom äran består belöningen även av ett stipendium samt känslan av att ha gjort ”a damned good job”.

Sjuksköterskor tar sig an somatiska och psykiska åkommor medan sjukhusbibliotekarier hanterar litterära besvär. Numera handlar det dock mest om medicinska databaser, kliniska beslutsstöd, elektroniska tidskrifter - e-tidskrifter eftersom större delen av resurserna finns online. Undervisning i informationssökning samt hjälp med den moderna tekniken är ytterligare några områden där man gärna använder sig av medicinska bibliotekets tjänster.

Hur kan en fråga låta? Om vi tjuvkikar i medicinska bibliotekets mejl en vanlig vardagsmorgon kan en fråga lyda så här:

”Hej! Jag ska göra en Swot-analys (strength, weakness, opportunities and threats) i mitt ST-arbete och undrar om ni kan få fram fakta kring själva analysens upplägg? Har sökt i Pubmed, men misslyckats.”

Frågeställaren som vi kan kalla Dr Help Somebodyhelp är ST-läkare på hälsocentral ute i bushen det vill säga någonstans i Region Jämtland Härjedalen, till ytan större än hela Danmark. Då kan de medicinska bibliotekarierna ge support online på grund av de luftiga avstånden.

I vimlet på ett medicinskt bibliotek möter man förstås inte bara Årets sjuksköterska i Sverige utan många olika slags människor, problem och intrikata frågeställningar av allehanda slag. Det är viktigt att kunna läsa av ”om det ska vara mer här” det vill säga om personen pallar för litet till eller om besökaren har fått tillräckligt. Nästan som i en bar.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News