Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

”Var rädd om plastglasen – de kostar 9 spänn”

Publicerad: 18 juni 2019, 07:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag sitter på pendeltåget på väg till min nattjour på Huddinge sjukhus. För att fördriva tiden läser jag nyheterna och scrollar igenom mitt facebookflöde på mobilen. Det står om vårdkrisen överallt, inte ett landsting är förskonat sjuksköterskebrist eller operationsköer. Jag läser ännu en artikel om Karolinska Sjukhuset, mitt andra hem, där jag drömt om att jobba sedan jag var 19 år gammal. Enligt artikeln dras vi nu med ett rejält budgetunderskott.

Underskott, vårdplatsbrist och operationsköer, det är samma historia i hela landet! När ska man få höra om ett sjukhus med tillräckligt med pengar, personal och vårdplatser? Vi som jobbar i den offentliga vården bombarderas av artiklar om problemen på våra arbetsplatser, trots att vi, vårdpersonalen, sliter som aldrig förr. Det känns för jävligt, och jag känner hur frustrationen inom mig stiger trots att mitt arbetspass ännu inte har hunnit börja.

Men strax byter jag om till mina blå operationskläder och det känns bättre. Jag fäster min vita skylt med texten “ST-läkare kirurgi” på min arbetströja, och då känner jag mig redo för allt! Jag tänker på hur hårt jag fått kämpa för att få den här skylten och ser fram emot en natt fylld av livsviktigt arbete tillsammans med mina kollegor.

Kvällen börjar med att jag träffar en patient som nyligen blivit inlagd från akuten. Platsbristen på sjukhuset har förvandlat mig till en maskin – så snart jag träffar och undersöker en patient gör min hjärna automatiskt en parallell plan för hur denne ska skrivas ut. Jag tänker att vi aldrig varit så här effektiva och att vi aldrig haft så korta vårdtider som nu, Så hur går detta ihop med påståendet att vi “producerar” dåligt och går med underskott?

Sjukhusen har blivit som renodlade fabriker. Alla kliniker fungerar som separata enheter med egen budget och ekonomi. Allt ska mätas och styras i minsta detalj. Men det är inte ekonomin, de ständigt stigande kraven på produktivitet eller armén av konsulter och byråkrater som driver oss till att bli effektiva, utan omsorgen om våra patienter.

Först klockan 03 på natten ställer jag mig på min första operation. Jag ska snart gå in och undersöka en patient med smärtor i rumpan. Det är egentligen inget akut som behöver opereras mitt i natten, men det är så ont om platser att nattjouren ser till att utföra även de icke-akuta operationerna så att patienterna kan skrivas ut så snabbt som möjligt. På så sätt har sjukhuset möjlighet att vårda nya patienter under dagen.

När jag står och spritar mina händer får jag syn på en lapp som är upphängd över vasken. Personal på vårdgolvet är måna om våra resurser och på lappen har de skrivit att plastglasen till skyddsglasögonen som vi ibland använder på operation inte är engångs och kostar 9 kr. Jag står och väntar på att spriten på mina armar ska torka och jämför siffran 9 kr mot kostnaderna för konsulterna som Karolinska anlitade mellan åren 2011-2017, som uppgick till närmare 1 miljard, eller den nyligen avgångna ekonomidirektörens avgångsvederlag på 1,8 miljoner. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Inne på operationssalen vill jag använda ett speciellt verktyg men ångrar mig när operationssjuksköterskan påminner mig om hur mycket det kostar. Varje knut jag knyter och varje stygn jag sätter anpassar jag så att så lite tråd som möjligt ska gå åt. Allt vårt dagliga arbete präglas av effektivisering och försök att spara pengar, men går det att säga samma sak om de som styr i landstinget och den sjukhusledning de utser?

Det verkar uppenbarligen inte så. I slutändan är det vi på de offentliga sjukhusen som får leva med konsekvenserna av deras dåliga beslut och att jämt behöva höra negativa saker om våra arbetsplatser i media. Alltmedan ansvariga politiker och sjukhustoppar glider över till mer välbetalda positioner i näringslivet.

DARIUS BARIMANI

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev