Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

”Vårdarbetardemokrati istället för managementdiktatur”

Publicerad: 22 mars 2019, 11:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vården är kaos och går med ständiga underskott. Vi vårdarbetare sliter som djur men utan att det verkar göra någon skillnad. Politikerna och konsulterna säger till oss att sjukvårdssystemet är komplext och att vi kan inte förstå. Men vad är det som är så komplext att det motiverar ständiga omorganisationer och ett växande inflöde av dyra managementkonsulter, ekonomer och byråkrater som ska rädda vården ur sin kris? Varför ska personer som aldrig tidigare träffat en patient veta bättre än vi? Framförallt, varför har vi vårdpersonal inget inflytande i hur sjukvården ska bedrivas?

Jag kan inte svara för alla läkare men som blivande gastrokirurg har jag och mina kolleger utfört i princip liknande ingrepp fast med nya metoder sedan mitten av 1900-talet. Precis som för 150 år sedan består ett sjukhus fortfarande av avdelningar, mottagningar och operationssalar. Visserligen har tekniken gått framåt, befolkningen lever längre och vi opererar på patienter som vi aldrig vågat för 50 år sedan. Men trots att sjukvården är i ständig förändring och med nya utmaningar så är mycket sig likt. Människor är sjuka och sjukvården ska hjälpa dem.

Om man förutsätter att varje läkare, sjuksköterska och undersköterska gör sitt bästa och att de inte spenderar arbetsdagarna i personalrummet med att käka tårta, vaska antibiotika i sköljen och skjuta morfin i läkemedelsrummet, så borde det väl inte vara mer komplicerat än att man betalar det som krävs för att ge patienterna en god vård?

Frågan är relevant eftersom notan för alla konsulter som Karolinska universitetssjukhuset köpte in under 2011-2017 för att göra vården bättre och mer kostnadseffektiv landade på nästan en miljard kronor. År 2019 kommer Karolinska att dras med ett underskott på nästan samma belopp, samtidigt som man räknar med att behöva säga upp ungefär 400 tjänster. Detta kommer utan tvekan drabba oss på golvet. Precis som folket fick betala för bankirernas finanskris 2007-2008 så kommer det nu bli vårdpersonalen som får betala för politikernas misstag.

Att betala en miljard kronor hade varit rimligt om konsulternas arbete medfört positiva förändringar för sjukhuset – men omorganiseringen har bara gjort saker och ting värre och samtidigt är det långt ifrån den enda omorganiseringen som vi har varit med om under en kort tid. Det finns en mängd managementteorier framtagna för att förbättra sjukvården, men innehållet är ofta fattigt och tillämpningen ytlig.

Sjukvården är en trendkänslig bransch. Forskning visar att teorierna avlöser varandra vart tredje till fjärde år, men att innehållet förblir i princip detsamma. För managementkonsulterna har ännu inte lyckats lösa sjukvårdens största utmaning: hur vi ska kunna ge mer sjukvård, med mindre resurser.

Det är chockerande att ingen ännu hållits ansvarig för det som hänt med Karolinska, och att svenska folket inte blockerar gatorna i protest mot hur politiker kastar bort deras skattepengar och samtidigt nedmonterar deras sjukvård. Jag kan inte låta bli att undra: Hur lyckas dessa regionpolitiker bli omvalda, och varför har inga huvuden fått rulla för denna skandal?

Det kan låta naivt och att jag, som läkarkårens motsvarighet till bilmekaniker, inte kan förstå vårdens intrikata samband och organisation. Kanske behöver vården sin egen Greta Thunberg, någon som vågar säga det självklara.

Någon som kan säga: Varför växer problemen i takt med att vårdpersonalen minskar, samtidigt som andelen höga chefer, handläggare och administratörer bara ökar? Varför dör patienter fortfarande i väntan på akuten, där de ligger på fel avdelning eller i väntan på en livräddande operation? Om konsulter och administratörer hade varit lösningen på våra problem, varför har vården då inte blivit bättre vid det här laget?

Kanske är det så att vården inte är särksilt komplicerad och kanske blir den komplicerad först när man blandar in ekonomi och gör den till det viktigaste istället för patienterna? Kanske är besattheten av att minska kostnaderna för något som kostar väldigt mycket och de desperata åtgärder man tar till när man låter ekonomin styra paradoxalt nog vara anledningen till att kostnaderna blir ännu högre och vården sämre?

Jag är helt övertygad om att när politikerna börjar lita på oss vårdarbetare och lyssna till våra behov så kommer både vården och ekonomin bli jättebra!

DARIUS BARIMANI

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev