Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Vårdchef - ett självmordsuppdrag?

Publicerad: 11 Januari 2010, 08:32

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Antalet vårdchefer i Sverige är cirka 30 000 – visste ni det? Annars får man veta det i den nya boken Vårdchefer : konsten att leda av Eric Carlström, fil dr i offentlig förvaltning och verksam som universitetslektor vid institutionen för omvårdnad-hälsa-kultur vid Högskolan Väst i Trollhättan. (Boken utkom på Studentlitteratur, 2009).

Vårdchefer på sjukhus, i primärvård och kommuner berättar om sina ledningsstrategier. Varför skriva en bok om mellanchefer i vård? Tja, kanske för att nya trender och samhällsförändringar ställer nya krav på mellanchefen. Vårdcheferna har rört sig från vårdandet ”vid sängkanten”, till skrivbordet och vidare mot datorns tangentbord. Excelscheman, budgetprogram och redovisningar tar allt mera av arbetstiden.

Ledningen vill ha insyn i verksamheten och därför måste en stor del av arbetstiden användas till rapportering, menar författaren.

Målgruppen för denna bok bör vara just mellanchefer i vården och jag avslutar med att citera några ord från försättsbladet. Här har vi Anna, vårdchef, som talar:

”Det är en hamburgersituation. Man har krav från alla håll. Ibland känner jag att jag har det bästa jobbet i världen, ibland tänker jag: Är jag martyr som tänker att jag har det bästa jobbet? Det är ett fantastiskt arbete, men samtidigt kan jag uppleva det som ett självmordsuppdrag”.

Och mina tankar går liksom alldeles av sig själv till en annan organisation - Al-Quaida ...

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev