Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Varför är undersköterskor osynliga?

Publicerad: 21 februari 2019, 12:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Varför hittar undersköterskor inte till sitt medicinska bibliotek? Utan tvekan är det den yrkesgrupp som vi ser minst av. Åtminstone här i Region Jämtland Härjedalen där vi är ett renodlat medicinskt bibliotek i kulvertläge sambo med paramedicinare. Skojsamt kan man säga att vi är Sveriges mest hemliga medicinska bibliotek med agenter som arbetar under cover. Här syftas på de medicinska bibliotekarierna som sällan noterar någon personal med skylten ”Undersköterska”.

Varför är inte den elektroniska tidskriften Intensive Critical Care Nursing intressant för en undersköterska på iva? Eller någon av våra andra tidskrifter? Undrar man aldrig över något intressant fall som man skulle vilja veta mera om? Nya rekommendationer inom något område? Våra elektroniska böcker – kan de vara av intresse för undersköterskan som byter avdelning till exempel från Ögon till Lungan? Medicinska biblioteket har material som underlättar övergångar.

Tio tänkbara –  eller otänkbara –  förklaringar till den osynliga undersköterskan:

■ Undersköterskor har inte tid. Gnor så svetten lackar.
■ Man har ”aldrig hört talas om det”, ”visste inte ens att det fanns ett bibliotek”, ”vi hörde inget om det på ”Introduktionsdag för nyanställda”. Nej, visst för böfvelen, tänker Sjukhusbibliotekarien som i åratal försökt få några minuter på introduktionsdagar för att informera om medicinska bibliotekets resurser. Som inte precis är gratis.
■ Undersköterskan hittar inte till sitt medicinska bibliotek varken lokalmässigt eller online. Lost in confusion!
■ Undersköterskan är osäker och frågar sig ”What´s in it for me?”
■ Undersköterskan har fallit offer för ett missförstånd. Som att det är ett allmänt bibliotek dvs man blandar ihop medicinska biblioteket med utbudet hos ett folkbibliotek.
■ Undersköterskor besöker inte sitt medicinska bibliotek utan använder kunskapsinrättningen i det fördolda det vill säga online och då förblir yrkesgruppen anonym.
■ Undersköterskor har mindre tid avsatt för vidareutveckling och kompetenshöjning i jämförelse med övriga yrkesgrupper inom vården.
■ Undersköterskan tycker sig redan veta och kunna allt som behöver vetas och kunnas
■ Undersköterskan har dåligt lokalsinne.
■ Undersköterskan är inte särskilt ambitiös. Nu hörs ett hälsosamt djungelvrååål från undersköterskekåren, befarar Sjukhusbibliotekarien och tar skydd bakom den massiva Bauerska donationen – en samling delvis antika, men intressanta medicinska böcker från anno dazumal.

Som alltid, ett varmt välkommen till alla våra kunder –  särskilt undersköterskor! Som skulle kunna lösa mysteriet Varför så invisible?

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev