Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Varning för Dr Sannas sololja

Publicerad: 16 Juli 2015, 07:18

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Dr Sanna Anandala Ehdin, disputerad inom bioteknik, är en av Sveriges bäst säljande författare inom alternativ hälsorådgivning. Nu har hon expanderat och är nybliven producent av läkemedel och hudvårdsprodukter. Denna blogg har tidigare kommenterat olika medicinska påståenden Ehdin gjort om sin ”hälsosåpa”, och nu är det dags igen. Dr Sanna lanserar en ”Sunmilk” som marknadsförs som en solskyddsprodukt.

Denna nya unika produkt skyddar huden före och efter solning med naturliga, näringsrika ämnen och antioxidanter.… ett helt nytt koncept där antioxidanterna i oljorna absorberar skadlig strålning och motverkar den inflammation (rodnad) som solbränna ger. Helt unik produkt och fungerar suveränt som hudlotion också.” Läkemedelsverket kommer knappast sitta med armarna i kors eftersom sololjan så uppenbart strider mot flera av de regler som finns för produkter avsedda att applicera på huden.

För att skydda konsumenterna finns EU-lagstiftning kring kosmetika och hudvårdsprodukter; en viktig regel är att ingredienserna är testade och trygga att smörja på huden. Dr Sannas Sunmilks huvudbeståndsdel är vanlig talloljesåpa, och jag ställer mig tveksam till om det finns data som visar att det är ofarligt att smörja såpa på huden. Andra tillverkare av skursåpa anger i sina säkerhetsdatablad att såpa ”Kan verka uttorkande på huden, samt ge upphov till hudirritation vid upprepad eller långvarig kontakt”.

När det kommer till solskyddsprodukter är reglerna ännu strängare, det måste finnas dokumentation på att ett solskydd verkligen skyddar mot UV-strålning och det skall vara angivet vilken solskyddsfaktor (SPF, Sun Protection Factor) produkten har. Vidare måste det ingående UV-filtrerande ämnet finnas på en lista med idag 26 olika godkända UV-filter.

Dr Sannas Sunmilk är en blandning av talloljesåpa, kokosolja, tistelolja, avocadoolja, aprikoskärnolja, hallonfröolja, morotsextrakt, karotin och E-vitamin. Ingen av dessa finns så vitt jag kan se med på listan över godkända UV-filter. Och när det gäller solskyddsfaktorn slingrar sig Dr Sanna och hävdar att hon ”kan inte ange det och begreppet är felaktigt eftersom ens känslighet för sol varierar med kroppstyp. Folk smörjer sig med solfaktor 10 och tror de kan vara tio gånger längre i solen, när det faktiskt kan ge brännskada i huden som blir riktigt het i solskenet. Därför rekommenderar jag att man smörjer in sig med min och solar en timme och ser hur huden reagerar”.

Ehdin tycks här ha missförstått hur hudskador uppstår vid solning, det är UV-strålningen som skadar cellerna, inte uppvärmningen. Min hud blir varmare i bastun än under skidåkningen i mars, men det är ute på fjället jag behöver skydda huden, inte inne i bastun. Solskyddsfaktorn SPF grundar sig på ett empiriskt skydd mot solbränna, den märkbara inflammation som ytligare UVB-strålar orsakar, men numera måste fabrikanten också se till, och ange på produkten, att den skyddar mot UVA som tränger djupare.

Om Dr Sannas Sunmilk verkligen har genomgått någon systematisk testning så framgår det i varje fall inte av hemsidan där den säljs. Instället redovisas endast en anekdotisk erfarenhet från tillverkaren själv. Hon berättar om när hon var i Grekland i juni, och insmord med sin produkt blev hon fint brun, inte alls bränd; n=1.

När jag får frågor av patienter om receptfria krämer och salvor brukar mitt råd vara att hålla sig till saker som säljs på apotek. Det blir säkrare och i detta fallet inte alls dyrare. Dr Sannas Sunmilk kostar 355 kronor för en halvliter vilket ligger i samma nivå som riktiga solskydd.

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev