Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Veckotidningens borrelialäkare varnad efter skadlig antibiotikaförskrivning

Publicerad: 1 november 2012, 17:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Norska Allers har i många år haft en läkarspalt där allmänläkaren Rolf Luneng svarar på frågor och ger hälsoråd. Med tanke på att Luneng har  en "allsidig bakgrunn i naturmedisin, blant annet som soneterapeut og kostholdsrådgiver" är det inte så förvånade att råden ofta befinner sig långt från den konventionella vårdens rekommendationer. Som exempelvis nyttan med håranalys.

Rolf Luneng driver Norsk Borreliose Senter i Oslo, och han var för ett par veckor sedan i Stockholm och föreläste i regi av Borrelia- och TBE-föreningen. Vid samma möte informerade Fecit EU Care AB om vad som gäller för att söka vård i annat EU-land och i efterhand få refunderat kostnader från Försäkringskassan. Samma sorts terapi som Luneng ger i Oslo kan man få vid Borreliose Centrum Augsburg i Tyskland, och Borrelia-föreningen gör reklam för den tyska kliniken på sin hemsida. Tyvärr är den diagnostik som sker vid dessa kliniker i Augsburg och Oslo undermålig och de behandlingar som ges rent farliga.

Norska Helsetilsynet har i år tilldelat Rolf Luneng en varning för att han vid sin klinik utsatt en patient för betydlig fara genom oansvarig diagnostik och behandling. Trots att Luneng väl visste att patienten hade en MS-diagnos valde han att starta behandling med 3 olika antibiotika (Claritomycin, Plaquenil och Azithromax) i förhoppningen att bota en "mulig og meget sannsynlig kronisk og aktiv infeksjon".

I sina anteckningar skrev han: "Tar blodprøver. Starter behandling med Clar. 500mg x 2 i to uker og deretter komb. med Plag. 200 mg x 2 i tils 6 uker, og deretter komb med Axitromax 500 mg x 1 i 3 dager og 2 dager pause i 2 uker. Må bruke probiotika under beh. kontr.blodpr.hos fastlegen. Ny time om 8 uker".

Då patienten inte blev bättre byttes från Plaquenil (ett gammalt malariamedel som hos oss används mot reumatiska sjukdomar) till metronidazol (som normalt används mot anaerober och protozoer). "Så evt. ny Metrokur i to uker på nytt. Tar LTT [lymphocyte transformation test, inte rekommenderat enligt vanliga guidelines] og Cd57 senere. Ny time om seks uker." För säkerhets skull gavs även annan alternativmedicinsk behandling. "Har ikke hatt merkbar bedring av den siste komb.beh., men prøvd 3 beh. med Bio-Photon og fikk mer energi. Tar også Quick Zap ca 1,5 time daglig om kvelden og blir mer rolig og avslappet. Tar ny CD57 nå. Dersom den ikke øker merkbart må man vurdere iv. beh. etter nyttår."

Trots att fyra olika antibiotika inte gett någon förbättring efter flera månaders behandling överväger alltså Luneng att trappa upp med intravenös behandling! Nivån av CD57-positiva lymfocyter (NK-celler) i blod, som nämns i journaltexten, används av Luneng och likasinnade läkare för att följa det man påstår är en svårutrotad borreliainfektion. Mer trovärdig expertis ser inget värde i att analysera CD57 vid misstänkt borrelios. Det verkar inte som Luneng hann ge någon intravenös antibiotika innan patienten insjuknade i en "primær multiresistent kolitt" som en biverkan orsakad av de perorala antibiotika Rolf Luneng behandlat med i över 4 månader. (Jag tror man avser pseudomembranös Clostridium difficile-kolit.)

Helsetilsynet är inte nådiga: "Det er ikke god praksis å foreslå behandling som ikke har dokumentert effekt, på bekostning av dokumentert effektiv behandling. Generelt er det ikke forsvarlig å gi behandling som kan medføre alvorlige og plagsomme bivirkninger, uten at ulempene er grundig vurdert opp mot mulig behandlingsgevinst. Etter vår vurdering har du gitt pasienten behandling med antibiotika over 19 uker på sviktende grunnlag. Behandlingen er ikke i tråd med god praksis, verken når det gjelder utredning, indikasjon, kombinasjon av antibiotika, dosering eller lengde av behandlingen."

Om det finns någon läkare i Sverige som bedriver samma typ av kritiserade vård som ges vid klinikerna i Oslo och Augsburg så annonseras det i varje fall inte öppet. Av olika patientbloggar att döma är inte så få patienter övertygade om att detta är behandlingen de behöver, och de reser iväg till Norge och Tyskland. Jag skulle önska att de fick rätt diagnos (som högst sannolikt inte är kronisk borreliainfektion) och var nöjda med en mindre farlig behandling i den svenska vården.

MATS REIMER 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev