Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vi som tänker på Gabriel Wikström

Publicerad: 10 augusti 2017, 13:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi är några som har ett litet hjärta för före detta folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström, men även för alla andra som har bränt sig i arbetslivet, i vilken grad låter vi vara osagt. Hur som helst, snabb, fin och god rehabilitering önskar vi de sjukskrivna! Men stopp, de kan ju inte bara ligga under påslakanet hela tiden …

Sjukhusbibliotekariens kollegor känner så här kring vad man kan göra för att muntra upp patienterna med läkande läsning, underförstått i den mån de drabbade orkar:

Linn Ullmanns bok ”De oroliga” blir man bli lugn av. Handlar om hur det var att ha en barndom och uppväxt i skuggan av berömda föräldrar som Liv Ullmann & Ingmar Bergman. Boken går som radioföljetong i sommar och man kan även höra Marie Richardsons njutbara inläsning på SVT Play.

”Swede Hollow” av Ola Larsmo är ingen deckare, men spännande som en sådan. Ganska mycket lämplig läsning som vidgar perspektiven för krasslig minister och alla andra i samma dal på Wikipedia.

Vad har vi annars på deckarfronten för alla brännskadepatienter? Kjell Eriksson med Uppsala-serien och nu senast från Brasilien kanske.

Kristina Sandbergs romanserie om Maj kan varmt rekommenderas till en ung manlig minister. En dekokt som sträcker ut referensramarna ordentligt. Kanske han rentav känner igen någon gammal släkting i den strävsamma Maj? Författaren Elsie Johansson är alltid värd att läsa och av samma anledning som ministrar inte bör tacka nej till bekantskap med hemmafrun Maj.

En avig och en rätt, ja, stickning kan fungera i en del brända fall. Varför inte prova ett mönster från 1951, en retrocardigan! Människorna var mindre då och kläderna är därefter. Svenskarnas vikt var även den lägre än idag. Två flugor i en smäll för koftstickningen blir säkert även en viktreducering. Självklart vill vi kunna komma i vår fina cardigan som vi lagt ner många timmars möda på att färdigställa. Då är det bäst att vi ser till att ha midjemått från anno 1951. Även broderi har ordineras för att få folk att tagga ner. Viggsöm kan vara lösningen! Jovisst, läkare förskrev faktiskt broderi åt konung Gustaf V som behövde lugna ner sig efter problem med magen. För den oinsatte: Viggsöm, ett bundet broderi, där man räknar trådar och stygn. Hela bottentyget fylls av färggranna stygn i taggiga rader.

Behöver vi en påminnelse om vad som är väsentligt i livet? Då ska vi se ”Det blå huset” i regi av Kalle Segerbäck. En personlig film om det enkla livet och vad som betyder något. Filmen har nyligen visats i SVT 1, men det går även att vaska fram detta guldkorn på SVT Play.

Har ovanstående förslag inte tillräcklig effekt återstår bara en sak att göra, laga god mat som dansar klassisk cha-cha-cha med smaklökarna. Försök med Korea! Laga läckert koreanskt som bulgogi, ångade Baobröd, kanske ugnssteka en (egenfiskad?) laxsida, serverad med ananassalsa, färdigköpt kimchi och litet självpicklad rödlök.

Tto man-na-yo! På återseende!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News