Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vidarinstitutet gör reklam för sida med antivaccin-propaganda

Publicerad: 31 mars 2012, 18:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att antroposofer inte gärna vaccinerar sina barn vet vi. Att antroposofiska läkare gärna för fram potentiella nackdelar med vacciner, och möjliga fördelar med att få barnsjukdomarna vet vi också. Men jag trodde att Vidarklinikens läkare Jackie Swartz' samarbete med antivaccin-siten vaccin.me var ett undantag. Kanske hade jag fel.

I den senaste publiceringen på hemsidan till Integrative Care Science Center (som Vidarinstitutet nyss döpt om sig till) talar sig journalisten David Finer varm för den enskilda patientens berättelse. Jag gillar också anekdoter och fallbeskrivningar, men det skall helst finnas mer solida fakta som backar upp anekdoten, annars vet man aldrig vad som är vad.

Med internet borde det vara möjligt att få in till exempel spontana biverkningsrapporter direkt från allmänheten, som rätt filtrerat kanske kan leda till ny kunskap. David Finer nämner som exempel brittiska Health Experience Research Group som tydligen mer systematiskt försöker samla in olika patienterfarenheter. Men nästa mening fick mig att tappa hakan: "Självrapporterade svenska användarberättelser (utan inblandning av forskare) återfinns exempelvis på Newsvoice (www.newsvoice.se)."

Newsvoice är en nyhetssida med blandad desinformation i ett brett urval från antivaccin och mobilstrålning till UFO och 9/11. Den som ligger bakom Newsvoice är också med i gruppen kring vaccin.me och har kopplingar till vaken.se där man kan beställa de anonyma antiGardasil-broschyrerna som delades ut i Uppsala nyligen. Så det förvånade mig att Vidarinstitutet länkade till Newsvoice som något positivt.

I ärlighetens namn tror jag att David Finer gjort ett misstag och att han på Newsvoice läst om en annan svensk site där patienter kan lägga upp sina erfarenheter av alternativmedicin. Newsvoice har publicerat en notis som länkat till KAM-tidskriften 2000-talets Vetenskap. Där kan man lägga upp sina erfarenheter av alternativbehandlingar, och mannen bakom Newsvoice har där berättat att en bra egenbehandling mot fotvårta är att gräva ut den, lägga i bikarbonat och sätta tejp över.

Det arkiv med användarberättelser som jag tror David Finer menade kommer från början från en försäljare av kolloidalt silver som i reklamsyfte lagt upp nöjda kunders berättelser. Läkemedelsverket hade synpunkter på detta, gör man påståenden om att en produkt kan bota eller lindra sjukdom hamnar den under läkemedelslagstiftningen. De lär till och med ha hotat med att man kan få ett års fängelse för sådant.

Men Anders Sultan på Ion-Silver var smart och lät samma patientberättelser flyttas över på hemsidan till en tidskrift (som jag antar lyder under tryckfrihetslagstiftning) där redaktionellt material kan göra påståenden som tillverkaren inte behöver stå till svars för. Så gör till exempel tidningen Land titt som tätt advertorials om alternativmedicinska piller av olika slag.

(Om David Finer menade ett annat arkiv med användarberättelser så vill jag gärna få veta det, för då måste jag skriva om bloggen lite.) 

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev