Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vidarklinikens avtal med Skåne i fara - trots stöd från V

Publicerad: 30 mars 2016, 20:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Till senaste regionfullmäktige i Skåne hade Sverigedemokraterna motionerat om att bryta avtalet  med Vidarklinken i förtid. I motionen refereras till en läsvärd artikel av Sven Ove Hansson, professor på KTH och en av grundarna av föreningen Vetenskap och Folkbildning (där jag är en ganska passiv medlem).

Hansson och VoF lutar politiskt nog mer åt vänster än åt höger, och är knappast förtjusta över att bli kramade av SD. Läs gärna Sven Ove Hanssons artikel från 2002, men missa då inte kommentarerna från Christian Osika (”Homeopatin har idag inte den naturvetenskapliga status som medicinskt tillkommer den”) och Ursula Flatters (”Den antroposofiska behandlingen kan inte undersökas i dubbelblindstudier”).

Ur motionen: ”Som framgår i artikeln är antroposofi inte en disciplin som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet, den är snarare att betrakta som en ren pseudovetenskap. Mot den bakgrunden är det högst problematiskt att Region Skåne har ett avtal med en vårdgivare som bedriver vård enligt dessa principer. Oavsett kostnader bidrar ett sådant avtal till att skänka legitimitet till en disciplin som huvudsakligen är att betrakta som modernt kvacksalveri.”

I voteringen om motionen röstade styrande S och MP mot, och fick sällskap av V som normalt inte hör till alternativmedicinens vänner. (I Sörmland var det för några år sedan Vänsterpartiet som motionerade om att avsluta landstingets avtal med Vidarkliniken.) Bara SD-ledamöterna röstade för sin motion, medan de fyra allianspartierna lade ned sina röster och noterade till protokollet:

Allians för Skåne ser med oro på den verksamhet som Vidarkliniken utför och anser att när avtalet löper ut så ska det inte förlängas. Kliniken bedriver inte vård på vetenskapliga grunder och det finns därför anledning att ifrågasätta syftet för Region Skåne att samarbeta med Vidarkliniken i framtiden.” Alliansen vill dock inte bryta löpande avtal med mindre än att det uppdagas allvarliga missförhållanden i vården vid Vidarkliniken.

Det betyder att Skåne nu har en politisk majoritet mot att teckna nytt avtal med Vidarkliniken. Då kanske det inte hjälper att alternativmedicinen har MP-regionråd Anders Åkesson på sin sida. Han innehar även andra viktiga poster inom svensk sjukvård, bland annat som ledamot av Statens medicin-etiska råd; Smer, och han sitter i sjukvårdsdelegationen hos Sveriges Kommuner och Landsting.

Båda dessa instanser har i remissvar 2015 varit kritiska mot antroposofisk alternativmedicin, och Åkesson har i bägge fallen lämnat in reservationer där han argumenterat för att antroposofiska medel borde kunna registreras även om de inte kan dokumentera medicinsk effekt. Hur det blir med den saken vet vi till sommaren, såvida inte Gabriel Wikström förlänger Vidarklinikens dispens för fjortonde (sic!) gången.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev