Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

”Videokliniken Medicheck skriver ut licensläkemedel utan kroppsundersökning”

Publicerad: 17 december 2018, 08:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I TV4 Nyhetsmorgon framträdde nyligen en tv-kändis som misstänker att hon i åratal haft en sköldkörtel i olag. Hon ”började tappa hår, aptiten försvann men hon gick ändå upp i vikt. Och så var det den där oändliga tröttheten. Först sju år senare fick hon veta att hon lider av hypotyreos”. Det låter onekligen märkligt, tyroideaprover är ju det första varje läkare skulle ordinera vid en sådan sjukhistoria.

I programmet intervjuas också Kenneth Ilvall, allmänläkare och klinikchef vid den virtuella mottagningen Medicheck Sköldkörtelkliniken. Det han säger i tv låter som om han menar att 20 % av patienter med hypotyreos inte blir eutyroida med enbart Levaxin.

Medicheck Sköldkörtelkliniken kan patienter ansluta sig, men det kostar 390 kronor per månad i ett år, 4 680 kronor, innan man kan säga upp medlemskapet. Då ingår ett inledande videomöte med läkare, provtagning, behandlingsplan och sex uppföljande videomöten. Sköldkörtelkliniken tänker sig i första hand justera dosen av T4, och om det inte hjälper sedan lägga till T3. ”Om detta inte räcker som behandling och du inte får önskade resultat så kan en licensansökan för NDT bli aktuell.”

Vid internetkliniken arbetar i huvudsak allmänläkare, men också en endokrinologprofessor från Sahlgrenska, och den tidigare ordföranden i Sköldkörtelförbundet är klinikens ”kost-och näringsrådgivare inom sköldkörtelsjukdom”; hon har i många år propagerat för NDT, ”naturlig” torkad grissköldkörtel.

En koll med Läkemedelsverket visar att Medicheck fått igenom 16 licensansökningar för torkad grissköldkörtel, således på patienter de inte undersökt hands-on. Kliniken begär inte in journalkopior från tidigare läkarkontakter, utan de data patienten sänder in i sina formulär är självrapporterade vad gäller labsvar, datum, dosändringar och symtom. Hur kan det vara tillåtet att efter videosamtal trappa upp behandlingen med T3 eller NDT utan att ens kunna kontrollera om patienten får förmaksflimmer av överdosering?

PS: Medicheck har i förväg tagit del av denna text och kom med några invändningar mot framställningen. Bolaget vill att det skall framgå att Sköldkörtelförbundet är källan till påståendet att 20 % behöver annan hypotyreosbehandling är T4. Man vill inte att jag publicerar citat eller länk till dokument på deras hemsida, så jag har valt att ta bort länken, men låter citatet ligga kvar. Vidare säger de att licensansökan sker endast för de patienter som inte svarar på andra läkemedel, ”självklart efter gedigen justering av doser samt justering av andra parametrar, såsom järn, B12, Folat, kost, stressnivåer mm”. Och ”upptitreringen [sker] enligt en väl utarbetad praxis för att minimera biverkningar” med löpande uppföljning. Slutligen önskade Medicheck att ordet allmänläkare i texten ovan hade ersatts av ”specialist i allmänmedicin”.

PPS 1: Jag kontaktade den endokrinolog som jobbar extra på Medicheck. Han berättade att han i sitt vanliga jobb på Sahlgrenska följer universitetsklinikens policy och sätter inte in nya patienter på NDT. Han har inte skrivit några licenser för NDT på Medicheck, varför jag drar slutsatsen att det måste läkare med annan specialitet gjort.

PPS 2: En färsk studie talar för att patienter med hypotyreos inte har någon mätbar nytta av att pressa ned TSH under 5-6. Däremot så menade majoriteten av försökspersonerna att de föredrog vad de trodde var en högre dosering av T4 – men de kunde faktiskt inte avgöra om de hade höjt eller sänkt dosen eftersom studien var blindad.

PPS 3: En stor prospektiv studie från i år fann att subklinisk hypotyreos inte medför ökad risk för depression. Läkare bör vara mycket försiktiga med att skylla patienters upplevda symtom på subklinisk hypotyreos, risken är annars stor att T4-behandlingen blir en besvikelse.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News