Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Adel Abu Hamdeh: ”Vissa beslut hade kunnat fattas betydligt tidigare”

Hade jag haft på mig munskydd bara en dag tidigare hade jag betraktats som lite udda och neurotisk, berättar Adel Abu Hamdeh.

Publicerad: 4 juni 2021, 08:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Adel Abu Hamdeh, psykiater, Psykiatri Sydväst, Region Stockholm, samt gästkrönikör i Dagens Medicin.

Foto: Linnea Rheborg


Ämnen i artikeln:

Adel Abu Hamdeh

Det skedde i en handvändning. På rekommendation från smittskyddsläkare fattades i december 2020 beslut om att all personal på min klinik skulle bära munskydd och visir under hela arbetspasset. Inte bara i kontakten med patienter, utan även i konferens- och fikarum. Det kändes märkligt, hade jag haft på mig munskydd bara en dag tidigare hade jag betraktats som lite udda och neurotisk. Men nu kom påbudet uppifrån och då rättade sig alla in i ledet. 

Läs mer: ”Anti-diskriminering måste finnas i vårdens strukturer” 

I början inledde jag samtal med att be patienter om ursäkt, i tron att de upplevde obehag över min utstyrsel. Men ingen verkade ha något emot det. Tvärtom anmärkte några att det kändes tryggare och borde ha införts tidigare. 

Och visst är det nog så, att vissa beslut hade kunnat fattas betydligt tidigare.

Jag läser att Arbetsmiljöverket i maj, över ett år in i pandemin, ändrar riktlinjer för skyddsutrustning för bland annat hemtjänstpersonal. 

Vid misstänkt eller konstaterad covid-19 hemma hos brukare ska personal använda sig av andningskydd och visir. Det är en skärpning jämfört med tidigare riktlinjer om munskydd och visir. 

Detta innebär i praktiken ett erkännande av något som myndigheter konsekvent tonat ner sedan pandemins början; att covid-19 kan smitta via luften och inte bara via droppar. Det räcker inte med att hålla två meters avstånd, man kan i vissa fall bli smittad bara genom att vistas i samma rum som en covidsjuk person.

I äldreomsorgen har man alltså haft otillräckliga smittskyddsåtgärder under pandemin. Det har gjorts för lite för att förhindra att personal smittas och i förlängningen även smittar dem som de är satta att vårda. 

Samtidigt förklarade myndigheter under våren 2020 att smittspridningen inom äldreomsorgen berodde på vårdpersonalens bristande hygienrutiner.

Det var utbildning som behövdes, inte skyddsutrustning.

Det kan vara värt att påminna sig om att myndigheter i början av pandemin inte ens ville slå fast att munskydd behövdes i arbetet med covidsjuka, det beslutet kom först under sommaren 2020. 

Det är sorgligt att personal inom äldreomsorgen inte getts förutsättningar för att förhindra smittspridning under pandemin, men trots detta ofta har fått bära hundhuvudet för att äldre smittats och avlidit medan politiker, myndigheter och arbetsgivare slagit ifrån sig ansvaret. Ett dubbelt svek mot en grupp som har fått dra ett tungt lass under pandemin. 

Att man successivt skärper kraven på skyddsutrustning är ett tecken på att man varit oförsiktig och tagit för stora risker med personalens hälsa. Enligt Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin var risken för personal inom vård och äldreomsorg att insjukna i sjukhuskrävande covidinfektion lägre under andra och tredje vågen jämfört med första.

Vi verkar vara bättre skyddade numera. Att det beror på mer skyddsutrustning tar jag inte gift på. Men jag är beredd att hålla med patienterna om att det känns tryggare med skyddsutrustning och hummar jakande bakom mitt munskydd.

Adel Abu Hamdeh, psykiater, Psykiatri Sydväst, Region Stockholm

Läs fler gästkrönikor 

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Adel Abu Hamdeh

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Adel Abu Hamdeh

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev