Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

What´s up på ett medicinskt bibliotek om hösten?

Publicerad: 9 oktober 2014, 20:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Skicka ut förfrågningar till klinikerna om vilka medicinska tidskrifter man behagar för år 2015, d v s vi hanterar hela tidskriftsprocessen från start till mål.

Delta med fröjd och gamman i Vetenskapskurs för ST-läkare.

Sparka in portarna till forskningsvärlden, så att kunderna har tillgång till medicinska tidskrifter och databaser, d v s implementera EDS - Ebsco Discovery Service lösningar.

Svettas och svära intressanta eder över nya och ibland smutsiga IP-nummer.

Läsa om "Rutiner för omhändertagande av misstänkt ebolasmittade patienter" och "Ökad risk för sorkfeber" samt "Denguefeber i Sydamerika och Japan" i senaste numret av Zmittnytt – smittskydd + Vårdhygien, Jämtlands läns landsting d v s om vi är bosatta i detta celebra björntäta område.

Svara på hur man söker "så där litet allmänt i PubMed", d v s visa och göra PubMed-sökningar tillsammans med kunder.

Författa små engelska mail ytterst frekvent.

Välkomna representanter från The City of London och vad de representerar som amerikanska beslutsstödet UpToDate, EDS och litet ProQuest for example.

Transformera sig till pilgrimsfalk och granska diverse avtal och erbjudanden till medicinska bibliotek inför år 2015.

Maila och maila till kunder som vill rå om vissa böcker ända in i evigheten. Förståeligt att man kan falla för "Integrerad organisationslära" eller blir stormkär i attraktiva objekt som "Praktisk internmedicin" av Gerd Herold, men någon gång måste sådana passionerade förhållanden få ett slut.

Introducera blivande läkare i Evidensbaserad Informationssökning.

Ögna igenom 58-sidiga rapporten "Samarbete mellan folkbibliotek och barnhälsovård i Sverige: en utökad kartläggning och nulägesbeskrivning". Regionbiblioteket och barnhälsovården i Halland har samarbetat kring små barns språk- och litteracitetsutveckling i flera år. Snusfint, tänker Sjukhusbibliotekarien.

Jubla när den elektroniska artikelkopian "The roles of mesenchymal stemcells in tissue repair and disease modification" ur Current Stem Cell Research & Therapy som vi försökt köpa i veckor äntligen anländer från German Central Library for Medicine in Cologne. Äntligen hemma!

Få vårt dramatiska horoskop uppläst för oss av hjälpsam kollega. Se här, kära läsare, vad som kan lura på en tämligen oförberedd sjukhusbibliotekarie:

Stenbocken 22/12–20/1
Du är född i ett kardinalt, styrande stjärntecken. Det är under ditt flagg som den dramatiska Pluto färdas. Hela veckan färgas av fullmånens och månförmörkelsens energi. Det är en intensiv period med väldigt mycket spänning i luften som du har framför dig. Saker ställs på sin spets, och det är verkligen ingen picknick vi pratar om.

Processen har du redan varit med om många gånger tidigare, senast i var det i april 2014. Efter varje gång du ställts på prov har du kommit ur dessa transiter som en starkare och klokare människa. Eklipsen känns av i två veckor nu fram till solförmörkelsen den 23/10. Kopplingen mellan Uranus och Pluto kommer att påverka till den slutliga upplösningen i mars 2015. Även en välkommen utveckling vid denna tidpunkt kommer att innebära en utmaning, men du är väl rustad för att ta itu med det och inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det att finnas solsken och lycka.

Verkligen ingen picknick, tänker Sjukhusbibliotekarien medan hon termin för termin granskar den imponerande litteratursamlingen för tillverkning av blivande läkare, baxar bort fem gamla upplagor av Hagbergs Obstetrik till förmån för nya väsentligt uppdaterade samt drömmer sig tillbaka till knappt avslutade hälsosamma motionsrundor i de fashionabla butikerna på Champs Élysées.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev