Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Woo i Hälsoval Stockholm

Publicerad: 18 juni 2010, 13:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På DN Debatt lade de rödgröna i Stockholm tidigare i år fram sitt motförslag till de borgerligas Vårdval Stockholm. Debattartikeln om Hälsoval Stockholm är signerad av socialdemokraterna Ingela Nylund Watz och Dag Larsson, vänsterpartisterna Birgitta Sevefjord och Håkan Jörnehed samt från miljöpartiet Raymond Wigg och Lena-Maj Anding.

Jag sympatiserar med de rödgrönas förslag att inte premiera enkla snabba läkarbesök utan hellre försöka skapa system som riktar vården mot dem som är sjukast. Om det sedan är ACG och CNI som är lösningen vet jag inte; alla system riskerar att manipuleras och utan övervakning och regelbunden medicinsk revision tror jag det blir diagnosglidningar om det lönar sig ekonomiskt.

I tidningen City (sidorna 12-13) har reportern Natalia Kazmierska nyligen besökt Järna och intervjuat miljöpartiets oppositionslandstingsråd Raymond Wigg om Vårdval Stockholm. Ett förvånade besked i intervjun var att biodynamiske Waldorfläraren Wigg inte vill kalla sig antroposof. Det blir som om en präst eller diakon inte vill kalla sig kristen.

Vidare försöker Wigg distansera sig mot en del alternativmedicin när han inte tycker att ”landstingets vård ska omfatta kvacksalvare och kristallterapeuter med varma stenar”. Men att lista ut vilka odokumenterade osannolika behandlingar som miljöpartiet faktiskt vill låta ingå i Vårdval Stockholm verkar inte lätt.

Det finns inom alternativmedicinen en rangordning där de terapeuter som organiserar sig i KAM - Kommittén för Alternativ Medicin – anser sig som mer seriösa, och det är vad jag förstår främst med denna branschorganisation som Miljöpartiet Stockholm har närmare kontakt.

Miljöpartiets politiska sekreterare Susanne Nordling är som medlem i både Svenska Naturläkarförbundet och Näringsmedicinska Terapeutförbundet ”auktoriserad och kvalitetssäkrad av KAM”. Miljöpartiets gruppledare, tillika deras representant i hälso- och sjukvårdsnämnden, Lena-Maj Anding är adjungerad till styrelsen i KAM som rådgivare i politiska frågor.

Åtminstone enstaka medlemmar (kvalitetssäkrade av KAM) sysslar med precis sådan kristallterapi som Raymond Wigg tar avstånd från. Andra KAM-certifierade terapeuter erbjuder bland annat hårmineralanalys, irisdiagnostik, zonterapi, energimedicin, levande blodanalys och kinesiologisk muskeltestning.

Den antroposofiska alternativmedicinen vill även de borgerliga fortsätta att betala med skattepengar. Men antroposofiska läkare och sjuksköterskor sysslar med terapier som verkar väl så märkliga som läkande kristaller. I följetongen om antroposofisk pseudovetenskap har jag tidigare skrivit om biodynamisk odling, homeopati, mistlar, läkeeurytmi, vaccinmotstånd, rakit och kristallanalys. Men det finns mer. I nästa blogg skall jag beskriva antroposofisk färg-ljus-terapi.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev