Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Woo i Miljöpartiet tonas ned på riksnivå

Publicerad: 23 juni 2010, 06:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


SVT hade nyligen en längre intervju med Maria Wetterstrand där hon helt på slutet svarar att hon står fast vid partiets gamla krav på att inför en statlig registrering av seriösa alternativmedicinare. Jag tycker att det är en dålig idé.

Det skulle lämna den godtrogna delen av allmänheten i händerna på certifierade kvacksalvare som i de flesta fall helt skulle sakna förmåga till riktig diagnostik även om de gått någon basmedicinsk grundkurs. Den stora risken med att gå till alternativmedicinare är ofta inte deras behandlingar. Deras metoder är inte bättre än placebo, men i regel inte heller farligare än placebo. (TCM, ayurveda och en del kosttillskott/örtmedicin utgör de potentiellt farliga undantagen. Och enligt min åsikt även manipulation av halsryggen.)

Faran är att viktiga diagnoser kan fördröjas, och diagnostik är svårt, särskilt för generalister som träffar patienter med osorterade krämpor där den enstaka patienten med allvarlig sjukdom gömmer sig som en nål i en höstack.

Det räcker att se på de läkare och sjuksköterskor som håller på med alternativmedicin, deras längre utbildning och legitimation från SoS räcker inte för att garantera att de ger en vård baserad på vetenskaplig kunskap.

På riksplanet går ändå inte miljöpartiet lika långt i sitt omfamnande av alternativmedicin som de gör i Stockholm. Under partiets kongress under våren gick ombuden snällt på partiledningens linje och avslog motioner med mer eller mindre alternativmedicinsk profil.

Kongressen ville inte skriva under motioner som stödde antroposofisk odling med biodynamiska (homeopatiskt doserade) preparat och man avslog ett antal motioner från Jeff Forssell som propagerade mot vacciner och för kosttillskott och att patienter skulle få importera vilka mediciner de ville . På listan till kommunfullmäktige i Härnösand står Jeff Forssell titulerad som ”alternativhälsointresserad”.

Kongressen avslog förvånande nog en motion från bland annat Raymond Wigg och Lena-Maj Andning om att begränsa förskrivningsrätten av antibiotika och narkotika till särskilt certifierade läkare. Partistyrelsen hade yrkat bifall med motiveringen att partiets riksdagsgrupp redan jobbar för detta och riksdagsmannen och alternativmedicinaren Thomas Nihlén lade förra året fram en riksdagsmotion med liknande lydelse ( 2009/10:So206 ). Grundtanken om en extra försiktighet med preparat som kan ha allvarliga biverkningar för samhället eller den enskilde är förstås bra, men det låter inte som ett genomförbart förslag.

Vidare avslog man en motion som ville skapa särskilda nationella riktlinjer och även primärvårdsteam för patienter med ”sjukdomar utan evidens” (varvid avses elallergi, amalgamsjuka, kronisk borellios?). Inte heller kommer miljöpartiet centralt att verka för alternativmedicinare integreras i sådana vårdteam. Miljöpartiet i Stockholm gör här en annan bedömning .

Slutligen skall jag nämna en motion som jag själv hade velat stödja: Motion 6.13 Pilla inte på snoppen! (sic) De gröna i Kristinehamn ville att partiet skulle ta ställning mot omskärelse av omyndiga personer där det inte finns medicinsk indikation. De fick i alla fall med sig en majoritet av kongressen på att kräva en statlig utredning av konsekvenserna av ett sådant förbud mot omskärelse. Röstsiffrorna blev 85-51. Det är en utredning jag hoppas blir verklighet oavsett vilken sida som vinner valet.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev