Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Woo i Östergötland, del 1

Publicerad: 3 augusti 2009, 07:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Inom vårdapparaten ryms hela tiden pågående konflikter och maktkamper i stort och smått. En intressant dissonans som jag valt att skriva flera bloggar om är brytningen mellan de två samtidiga trenderna inom medicinen i västvärlden: EBM och KAM (komplementär/alternativ medicin, eller som en del elakt kallar det, SCAM, so-called alternative medicine).

SBU, Cochrane och andra jobbar för att medicinen skall bli mer evidensbaserad så att vi ransonerar våra begränsade resurser till i första hand de åtgärder som har god vetenskaplig evidens för att de är kostnadseffektiva. För det är mycket av det vi idag gör i vardagssjukvården som har dålig evidens och måste utmönstras om det inte håller måttet.

Samtidigt finns det andra krafter i samhället som med en del framgång jobbar för att alternativmedicinska terapier skall tas in i offentlig sjukvård. I USA har det lobbats fram ganska betydliga forskningsanslag till NCCAM, hittills mellan två och tre miljarder dollar, utan att det har gått att hitta nämnvärd positiv evidens för de alternativa behandlingar det har forskats på. I Storbritannien har bland annat prins Charles propagerat för KAM, och i många länder (även Sverige) har alternativmedicin tagit sig in på vissa universitet.

I Sverige har politikerna valt att ge legitimation till kiropraktorer och naprapater, och naturläkemedel registreras hos Läkemedelsverket med lägre beviskrav än vad som gäller för vanliga mediciner. Miljöpartiet är det som mest systematiskt propagerar för KAM, men det finns företrädare i alla partier i riksdagen. Ute i landstingen är det lite olika hur mycket man intresserat sig för KAM, men längst har nog Östergötland gått.

När jag funderat över varför just Östergötland satsat på KAM så är min gissning att det beror på kopplingen till Linköpings universitet där Tema Hälsa och samhälle tidigare varit mycket aktiva i forskning kring attityder till KAM, och deras egen attityd uppfattar jag som positiv och helt okritisk (eller ointresserad) i frågan om KAM har effekter utöver placebo. En av de aktiva forskarna har sedan gått över och blivit tjänsteman i landstingets ledningsstab med ansvar för KAM.

När jag läser Östergötlands årsredovisningar så tog man i bokslutet över 2006 upp KAM under rubriken ”Ett ökande intresse för komplementärmedicin”. Man berättade om det nätverk kring integrativ/komplementär medicin för hälso- och sjukvårdspersonal som bildats med mer än 200 personer som medlemmar, och om sin utbildningssatsning i mindfulness vars tekniker ”liknar TM-meditation, yoga,  zenbuddism och andra asiatiska traditioner”.

Året efter kunde man i årsredovisningen under rubriken ” Komplementärmedicin - ett efterfrågat alternativ ” läsa att 26 medarbetare fortbildat sig med 5 poängs akademisk utbildning i  ”Komplementär, alternativ och integrativ medicin arrangerat av KI och Hälsouniversitetet Linköping. Den stora händelsen 2007 var att man tillsammans med dessa två akademiska centra och antroposofiska Vidarkliniken arrangerade en internationell konferens om Medicinsk Mångfald. Jag skall återkomma till den i nästa blogg.

Det intressanta är att i landstinget i nästa årsredovisning 2008 inte nämner alternativmedicin med en enda rad. Aktiviteten tycks ha gått ned, och av det vid konferensen grundade Svenskt Forum för Integrativ Medicin har det inte blivit någon vidare verksamhet (i varje fall ingen som avspeglas på nätet).

I november 2008 interpellerade östgötske miljöpartisten Charles Pylad till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande och undrade bland annat vad den politiska majoriteten gör för att uppfylla kravet (?) att vården skall tillhandahålla alternativa vårdformer. Lasse Pettersson (partiet Vrinnevilistan) höll med om att det varit tyst om KAM ett tag, men han försökte lyfta fram goda exempel och nämnde särskilt en neurolog i Motala  som har startat en integrativmedicinsk mottagning vid sjukhuset, och att landstinget även har ansökt för att bli samarbetspartner i ett EU-projekt kring kompletterande (sic) medicin som Toscana-regionen tagit initiativ till.

Tillsammans med sin hustru driver neurologen privat ett bolag för alternativmedicinsk behandling där man kan behandla med traditionell kinesisk medicin genom koppning, moxa och akupunktur som sägs hjälpa mot både psoriasis och barnlöshet. Dessutom erbjuds det för mig tidigare okända Reconnective Healing som ”återkopplar till, och hämtar sin kraft ur universums och jordens energilinjer”.

Denna privata yin-yang-medicin drivs förstås utan tillskott från landstinget, som däremot har ett antal aktuella avtal med i jämförelse mer seriösa alternativ: tolv kiropraktorer och naprapater samt antroposofiska Vidarkliniken som har öppenvårdsmottagning i Norrköping.

Det som gör mig lite deppig är att Skåne nu verkar följa i Östergötlands spår.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev