Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Linda Berglund: Budgeten ett lapptäcke utan långsiktighet

Publicerad: 18 september 2019, 13:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Under de senaste veckorna har budgetnyheterna portionerats ut enligt någon slags lika för alla-princip. De fyra partier som kommit överens i januariavtalet ska få ha minst en egen nyhet var.

Drippelidroppandet gör att det blir näst intill omöjligt att få en överblick över den totala budgeten. 100 miljoner i tre år för karriärtjänster, är det en fortsättning på professionsmiljarden, som löper till 2020 eller är det nya pengar? Nya pengar, säger regeringskansliet, men fördelning och utformningen ska de återkomma till.

Under budgetpresskonferensen är finansministern också noga med att påpeka att S nu uppfyller sitt vallöfte om fem nya välfärdsmiljarder till kommuner och regioner nästa år, utöver omfördelningen i det kommunala utjämningssystemet, som det redan ligger ett förslag på. Det förslaget måste dock klubbas separat i riksdagen innan ekonomicheferna ute i landet vet om de blir några pengar.

Att även pojkar ska få HPV- vaccin berättades samma morgon som budgeten presenteras. 56 miljoner avsätts för 2020.

Ännu en droppe. Att finansiera hälso- och sjukvård samt social omsorg inom det som i budgeten heter utgiftsområde 9 beräknas nämligen kosta 84 miljarder nästa år. 56 miljoner motsvarar 0,7 promille av helheten.

Den som verkligen vill hitta nyheter för hälso- och sjukvården i budgeten får läsa noga. Då hittas bland annat en ny utredning av vårdmomsen, och 1,5 miljarder ytterligare till att följa primärvårdens utveckling.

Långsiktigheten och helhetstänket saknas. De utspel som görs handlar om årlig finansiering. 300 miljoner om året med målet att ha en köfri barn- och ungdomspsykiatri må vara en stor summa för gemene man och ett lovvärt mål, men vad händer när de tre åren är slut? Sveriges Kommuner och Landsting har sagt att de vill ha en tioårsplan för arbetet med psykisk hälsa. och utredaren Kerstin Evelius har också kritiserat kortsiktigheten i de olika projekt och satsningar som gjorts.

Att fyra partier bygger ett lapptäcke gynnar inte långsiktig planering.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev