Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Linda Berglund: ”Budgeten saknar ett större grepp”

Publicerad: 18 april 2018, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den svenska modellen levererar”, inledde Magdalena Andersson pressträffen på måndagen. Till­växten är stabil och arbetsmarknaden är stark.

Men när det kommer till ett större grepp på vårdområdet är det en tunn ändringsbudget som levereras detta valår. I en vårbudget ska pengarna visserligen gälla för innevarande år, och de stora linjerna dras upp i höstbudgeten året före. Men regeringen har flera gånger tidigare fått kritik för att fördela pengar på olika punktsatsningar i stället för att ta ett strukturellt grepp på hela hälso- och sjukvården. Den kritiken tystades inte nu.

Genom att slå ihop äldre­omsorg och hälso- och sjukvård i ett vård- och omsorgspaket kan regeringen peka på en miljard kronor i välfärdssatsningar. Men då ingår 350 miljoner kronor för välfärdsteknik i form av vårdplanering via videokonferenser och mobila trygghetslarm för personer med demens, alltså pengar till äldre­vården. Dit går även pengar för tryggare utskrivning från sjukhusvård. Hälso- och sjukvården får lite drygt 600 miljoner kronor extra – till punktinsatser.

Även allianspartierna ropar dock efter en punktinsats. De vill ha tillbaka sin kömiljard, för att fler ska få vård snabbare. Köerna har fördubblats under mandat­perioden, framhäver de.

Regeringen vill lösa en del av det problemet genom att låta vårdpersonal som vill arbeta kvar även efter 67 års ålder. Fler mobila vårdteam som kan åka hem till patienter i stället ska också korta väntetider.

Allianspartierna, Läkarförbundet, Fysioterapeuterna och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kommenterar budgeten med att de saknar långsiktighet i regeringens politik.

Kanske kommer svaret i sommarens valrörelse.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev