tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Linda Berglund: Den regionala blockpolitiken går snart i pension

Publicerad: 9 oktober 2018, 12:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Blockpolitiken är, om inte död, så i alla fall på god väg att pensioneras. Det blir väldigt tydligt när Dagens Medicin ringer runt till olika politiska företrädare för att få deras syn på hur just deras del av landet ska styras de kommande fyra åren.

För även om läget är låst i traditionell blockpolitik i regerings­frågan är landets regionala och lokala politiker betydligt mer pragmatiska. Regionen måste ha ett styre, helst nu och helst i majoritet så att den budget som det snart ska tas beslut om verkligen går igenom.

I det läget verkar det vara möjligt för alla att samtala med alla utom Sverigedemokraterna. Åtminstone har ingen på regionnivå än så länge följt Hörby kommuns exempel och givit den högst politiska ­posten till SD.

Miljöpartiets katastrofval, de åker ur sju landsting, gör att vägen är öppen för nya oheliga allianser. Få har sagt det rakt ut, men att försöka hindra SD från att få något som helt inflytande över politiken har blivit viktigare än gamla blocklojaliteter. Dessutom finns det sjukvårds­partier att ta hänsyn till, och nu släpps de in i värmen på allvar.

Om rikspolitikerna vill titta bortom Helgeandsholmen och riksdagshuset finns det hittills åtta blocköverskridande exempel att följa. Politikerna i Sörmland, ­Dalarna, Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland kan berätta hur det går till.

Läs mer: Landstingen får ny färg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev