lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Linda Berglund: Det finns inte någon unik lösning som passar alla

Publicerad: 14 november 2018, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Det pågår saker som initierats flera år tidigare, men vi har inte tänkt på dem i termer av nära vård”. Orden från Mats Brännström i Region Västernorrland beskriver väl den rörelse som pågår.

Svensk hälso- och sjukvård ska stöpas om i grunden och det är primärvården som står i fokus, med aktiva patienter och personcentrering, teamarbete och interprofessionellt lärande. Samordnaren Emma Spak liknar det vid ett husbygge på en plats där det redan finns ett hus. Det är lätt hänt att bygga likadant. Det behövs nya ritningar innan grunden läggs.

Men det innebär knappast att skicka in gräv­skoporna och riva urskillningslöst. I stället handlar det om att passa in alla de tegelstenar som redan finns i det bygge som kallas nära vård. Och även om Anna Nergårdhs utredning pågår och det senaste del­betänkandet är ute på remiss så har vården inte tid att vänta på konkreta förslag.

Att ändra en inarbetad struktur tar tid och här är det inte bara vårdprofessioner som ska tänka om. Även politik och tjänstemän måste vara med och bygga. Flera samordnare säger samma sak, att få alla att gå i samma riktning och sedan genomföra besluten praktiskt är den stora utmaningen. Politiska konstellationer och ekonomiska förutsättningar kan förändras fort och då krävs det att strategin ligger fast.

Även patienterna i centrum av nybygget måste övertygas och de har inte oändligt med tålamod med politiker som tar drastiska, om än nödvändiga, beslut om just deras sjukhus eller vårdcentral.

Det finns också en fara i att lita blint på att någon ska presentera lösningen med stort L. Efter att ha pratat med elva regioner och landsting är det tydligt att det inte finns en unik lösning som kommer att fungera för alla. Skåne har sina förutsättningar, Norrbotten sina.

Det kommer inte att gå att samla alla lösningar, skriva in dem i hälso- och sjukvårdslagen och tro att bygget är klart. De måste ­slipas till, anpassas och fogas ihop.

Eller, för att citera Anna Ingmansson, chef för avdelningen närsjukvård i Stockholm, frågan om hur omställningen till nära vård ska gå till löses inte med ett enda Alexanderhugg.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev