Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommentar

Linda Berglund: Förtroendet är lågt i vårdfrågor

Publicerad: 4 december 2019, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att hälso- och sjukvårdsfrågan fortfarande rankas högt bland svenska väljare blev påtagligt när Sveriges Kommuner och Regioner samlades till kongress. I debatt efter debatt återkom välfärdsfrågor, även om den stora strukturdebatten uteblev. Att alla regioner utom två kommer att gå med underskott nästa år och att stora besparingar väntar syntes det väldigt lite av i plenum.

Att SKR vill ha färre riktade statsbidrag är ingen ny retorik, inte heller att statsminister Stefan Löfven (S) från scenen lovade att inte lämna kommunerna i sticket. Statsministern upprepade budskapet om fem miljarder per år i statsbidrag, men det räcker inte på långa vägar enligt SKR:s egna beräkningar och de bokslutsprognoser som regionerna själva gör.

Enbart underskottet för Akademiska sjuhuset i Uppsala prognostiseras till över en halv miljard i år, så konkreta problem att lösa råder det ingen brist på.

Men politikerna jobbar i uppförsbacke när det handlar om väljarnas tilltro till att partierna sitter inne med svaren. Enligt Novus senaste undersökning, från november, anser 65 procent av de tillfrågade att hälso- och sjukvård är en av de viktigaste frågorna, vilket är i paritet med den mätning som gjordes i september valåret 2018.

Men förtroendet för partiernas politik i frågan är lågt, inte minst för de partier som ingår i januariavtalet. En månad före valet svarade 22 procent av de tillfrågade att Socialdemokraterna hade bäst politik i frågan. Nu är den siffran nere på 15 procent, men fortfarande är partiet bäst i klassen.

För de andra tre partierna i överenskommelsen ser det betydligt sämre ut. Regeringskollegan Miljöpartiet får en procent, medan tre procent anser att Liberalerna respektive Centerpartiet har bäst politik. För C, som sitter i 19 av 21 regionstyren efter valet, borde det vara en rejäl varningsklocka. Det är dags att göra verkstad av retoriken.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev