Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommentar

Linda Berglund: Fuskarna gjorde en usel affär

Publicerad: 14 februari 2019, 10:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nu börjar besluten från universiteten komma kring de studenter som dömts för att ha fuskat på högskoleprovet och sedan kommit in på bland annat läkarutbildningen.

Tingsrättens dom, som är 279 sidor lång och innehåller totalt 31 åtalade, skulle kunna bli ett riktigt bra filmmanus. Här finns både stora pengar, karriärssträvan, mystiska paket med sladdar, anonyma postboxar och polis som använder sig av brottsprovokation.
Men samtidigt är det sorglig läsning. Studenterna som anlitat ligan berättar om press från omgivningen. Du ska vara smart och framgångsrik, annars blir omgivningen besviken på dig. Andra har berättat om gymnasiebetyg som inte räcker till för drömutbildningen. Så i stället försöker de ta den enkla vägen, för stora pengar. Att köpa resultatet 1,8 kostar enligt domen 99 000 kronor.

För det fick de:

*Böter

*Uppgifter som kommer att synas tio år framåt när en potentiell arbetsgivare begär utdrag ur belastningsregistret.

*En förlorad utbildningsplats.

*Förbud mot att göra nya högskoleprov två år framåt.

De betalade tusentals kronor för att komma in på läkarprogrammet. Så värst många poäng, om ens några, har det inte blivit, konstaterar universiteten.

Förklaringarna till fusket är mångfacetterade. En student säger att det måste vara hennes före detta pojkvän som skickat in hennes bild och id-uppgifter till ligans kundregister för att hämnas. En annan säger att han trodde att det handlade om studiecoachning inför provet. En tredje sade att pappa ”skickat in en intresseanmälan”. Flera som fått den tekniska utrustningen levererad hävdar att de inte använt den. Samtidigt kan de inte förklara hur det kommer sig att deras resultat sjönk drastiskt efter att polisen stormat in i ligans lägenhet och avbrutit den pågående sändningen eller varför de inte klarat av provets utprövningsdel, som ligan inte haft tillgång till.
Tingsrättens dom är överklagad, men fyra av fuskarna har blivit avstängda från läkarutbildningen av sina respektive universitet och fler kan det bli. Universitets- och högskolerådet har 200 ärenden om misstänkt fusk från tidigare år som ska prövas under våren.

Att försöka köpa sig drömutbildningen visade sig helt enkelt vara en usel affär.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev