Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Linda Berglund: Inga garantier för att miljarderna blir verklighet

Regeringen vill satsa sig ur krisen med en lånefinansierad budget med reformer för 74 miljarder kronor. Men några garantier för att det verkligen blir miljardtillskott till vården nästa år finns inte, skriver Dagens Medicins politikreporter Linda Berglund i en analys.

Publicerad: 20 september 2021, 11:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins politikreporter Linda Berglund.

Foto: Maria Ingvarsdotter


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetCovid-19Regeringen

Det var en påtagligt nöjd finansminister som lämnade över budgeten till riksdagen. Den uppskjutna vården ska hanteras och människor som slitit ut sig ska kunna få en särskild trygghetspension, något som bland andra Vårdförbundet välkomnade tidigare i höstas när utredningsförslaget kom.

Som vanligt har budgetnyheterna portionerats ut de senaste veckorna, men det gäller att hålla isär begreppen. Budgetpropositionen avser pengar för de kommande tre åren, medan höständringsbudgeten handlar om ändringar för 2021.  I år läggs ytterligare åtta miljarder till, som bland annat ska användas till smittskyddsåtgärder, vaccinationskostnader och merkostnader för kommuner och regioner. 

Läs också: Fem miljarder kronor extra till vården 

Den uppskjutna vården, eller coronaköerna som finansministern kallade det, har regionerna fått sex miljarder för under 2021. Under nästa år läggs ytterligare två miljarder till. 

Men frågan är om Magdalena Andersson, som nominerats till Stefan Löfvens efterträdare av en lång rad partidistrikt och därmed potentiell statsministerkandidat, faktiskt får igenom sin åttonde budget genom riksdagen. 

Sedan januariavtalet föll krävs både Centerpartiets och Vänsterpartiets stöd i riksdagen och från båda håll finns en lång rad krav för att stödet ska ges. Redan nu har Vänsterpartiet sagt att de föreslagna reformerna inte räcker. Det skulle kunna bli en ny regeringskris, den här gången med en nyvald S-ledare i en av huvudrollerna.

Om några veckor kommer övriga partier att presentera sina budgetförslag. 2017 röstade riksdagen igenom den gemensamma budgeten från Moderaterna och Kristdemokraterna, vilket innebar att regeringen fick administrera en oppositionsbudget under ett valår. Finansministern duckade frågan i dag om hon skulle vara beredd att göra det samma. Vilka eventuella extra pengar kommuner och regioner kan säkert räkna med nästa år får vi alltså veta i december.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev