Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Linda Berglund: Nej MP, varslens tid är inte förbi

Publicerad: 20 januari 2020, 13:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Kommuner och regioner får fem miljarder extra i den kommande vårändringsbudgeten. Fördelningen sker enligt principen 70/30, vilket innebär att landets regioner får 30 procent, det vill säga 1,5 miljarder.

Kommuner och regioner kan ställa in varslen, sade en nöjd Karolina Skog (MP) på den gemensamma presskonferensen.

Men riktigt så enkelt är det inte. Slår vi ut 1,5 miljarder jämnt över landets 21 regioner handlar det om ett tillskott på 71,5 miljoner kronor vardera. Det täcker inte ens de 90 miljoner i besparingar på personalkostnader som ekonomiskt krisande Region Jämtland Härjedalen redan beslutat om för i år, och där prognoserna pekar mot ännu större besparingar för att nå en budget i balans 2022. Region Norrbotten har aviserat besparingar på 700 miljoner fram till 2022.

Att pengarna skulle komma var väntat. Hotet från oppositionspartierna om att förhandla ihop sig och driva kravet på en extrabudget genom riksdagen tvingade ut regeringen och dess stödpartier på banan, även om de fyra företrädarna inte kändes vid det, utan i stället pratade om sedan länge planerat besked, på grund av att prognoserna för den ekonomiska tillväxten skrivits ner och att kommuner och regioner har ett pressat läge.

Det omstridda beslutet om det kommunala utjämningssystemet innebär förvisso pengar till både kommuner och regioner, men fakta är att 19 av 21 regioner gjorde minusresultat 2019. Tillskottet är välkommet, men det löser inte den stora frågan. Hur ska regionerna klara ekonomin och i förlängningen att finansiera hälso- och sjukvården?

Så nej Miljöpartiet, varslens tid är förmodligen inte förbi.

Tidigare har fyrklövern bakom januariavtalet lovat totalt 20 miljarder under mandatperiodens fyra år, vilket innebär fem miljarder årligen, plus de extra pengar som nu då aviserats. Noterbart är också att dagens besked bara gäller för i år. Någon förlängning för 2021 meddelades inte.

Finansminister Magdalena Andersson (S) sade efter pressträffen att hon hoppades att beskedet skulle innebära att oppositionen drog tillbaka kravet på extrabudget. En from förhoppning som genast gick i kras via ett samfällt "det räcker inte" från M, V och KD, som tänker fortsätta förhandla. Slaget om välfärden är definitivt inte avslutat.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev