Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Linda Berglund: Patienterna måste få plats i Almedalen

Publicerad: 5 juli 2019, 10:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att befinna sig i Almedalen och försöka ha koll på vårddebatten är lite som att försöka navigera i en myrstack. Det är ett organiserat kaos, där valet att gå på ett seminarium innebär att jag väljer bort tre andra, lika relevanta. Och då är det ändå ett betydlig lugnare år i år. Valet är överstökat, men 393 punkter med temat vård och omsorg i det officiella programmet ger ändå en del oundvikliga schemakrockar.

Så då borde det ju finnas gott om utrymme för patientföreträdare. Inte minst när omställningen till nära vård dyker upp över allt, bara övertrumfad av psykisk (o)hälsa, folkhälsa och prevention.

Det diskuteras hur framtidens sjukhus ska se ut, hur hemtjänstpersonalens kompetens ska räcka till för avancerad medicinteknik, hur AI kan underlätta för professionerna, hur trenden med att unga läkare lämnar yrket ska stoppas, hur patientdata ska kunna delas mellan kommuner och regioner, att Folkhälsomyndigheten ska bli kaxigare för att få folk att röra på sig mer och hur kompetensförsörjningen ska säkras.

Men ganska ofta pratas det OM vad patienter eller brukare tycker och behöver, men deras röster hörs inte. Eller så finns det en patientrepresentant i panelen, som får tala för alla grupper.

Svensk hälso- och sjukvård är mitt i en av de största omstöpningarna någonsin. Ett helt system ska ställas om till en nära, personcentrerad vård. Från insats till individ, som det uttrycktes i ett av alla seminarier på temat. Att då inte bjuda in de som ska stå i centrum blir konstigt. För det finns många som kan företräda, inte bara de som är ordförande eller styrelserepresentanter i organisationerna.

Det pratas utmaningar och möjligheter, samverkan och dialog och känslan gnager i mig. Hur ska det bli verkstad i 21 regioner och 290 kommuner om inte patienten får komma till tals?

Projektdödligheten i svensk hälso- och sjukvård sägs vara över 90 procent. Om inte nära vård ska drabbas av den så måste fler än utredaren lyssna på dem som ska stå i centrum. Även i Almedalens vårddebatt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev