Kommentar
Linda Berglund: Politisk limbo i väntans tider
Publicerad: 3 december 2018, 13:12
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Advent, av latinets adventus, betyder ankomst. Och nu går såväl landets politiska journalister som riksdagsledamöter passande nog i väntans tider, utan att ha ett beräknat datum. När blir det en ny regering?
Hittills har det hållits 64 presskonferenser i regeringsfrågan säger de som räknat och de flesta har handlat om vilka som inte vill styra ihop. Samtidigt har 21 regioner och landsting lyckats jämka ihop sig till elva minoritetsstyren och 14 blocköverskridande. Längst tid tog det i Region Jönköpings län, men i fredags kom beskedet om en koalition med sex partier, inklusive Bevara Akutsjukhusen, som bildades så sent som i februari. Koalitionen har dessutom ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet.
I regionerna har klockan obönhörligen tickat. Vid årsskiftet måste det finnas både styre och budget på plats. På riksnivå är det inte lika bråttom rent juridiskt. Övergångsregeringen kan faktiskt sitta kvar ända till nästa val 2022, det enda den inte får göra är att utlysa extra val. Beslut ska bara tas i brådskande och löpande ärenden. Men ute på departementen och i utskotten börjar det bli ont om ärenden att jobba med. Remissvar som kommer in sammanställs, men sedan är det stopp. Några propositioner till utskottet blir det inte. Övergångsregeringen tolkar nämligen sitt uppdrag som att de inte ska ta politiska initiativ. På socialdepartementet var beskedet förra veckan att de skulle vänta in en eventuell statsministeromröstning den här veckan. ”Men sedan måste vi nog börja titta på om vi kan skicka ut saker på remiss ändå”, sades det.
Flera riksdagsledamöter jag mött i riksdagskorridorerna konstaterar att efter att de nya ledamöterna skolats in i utskotten finns det inte så mycket kvar att göra.
Redan tidigt i höstas kunde Dagens Medicin berätta att den nya läkarutbildningen riskerar att försenas. Beslutet att ersätta allmäntjänstgöring med bastjänstgöring från 1 juli 2020 är redan taget av riksdagen, men för att den nya läkarutbildningen ska kunna sättas i verket krävs ändringar i vissa förordningar. Utbildningsdepartementet ha kommit fram till att detta inte kan räknas som ett brådskande beslut och därför ska det skickas vidare till den nya regeringen. Frågan är när det blir brådskande för lärosätena, som ska hinna ställa om?
I denna limbo spekulerar vi journalister i stället om vad det partiledarna säger egentligen betyder. Och väntar på presskonferens nummer 65.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Linda Berglund