Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommentar

Linda Berglund: ”Regeringens kriskommission ett utspel i valdebatten”

Publicerad: 21 Februari 2018, 05:00

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Fredagens utspel om en kriskommission för Nya Karolinska Solna, NKS, kan verka handlingskraftigt från regeringen. Men det mesta tyder på att det här framför allt är ett utspel inför valet.

Bygget av NKS har ifrågasatts under årens lopp, även om det flera gånger varit tämligen enade Stockholmspolitiker som stått bakom besluten. OPS-avtal och upphandlingar har kritiserats, och i takt med flera avslöjanden i media kring icke-fungerande it-system, dyra konsultbolag och risker för patientsäkerheten har kraven på granskning vuxit.

Finansminister Magdalena Andersson (S) gick i september 2016 ut och krävde att den moderata partiledningen skulle tillsätta en lokal kriskommission, ett krav som hon senare upprepat. Förra veckan gick först civilminister Arda­lan Shekarabi (S) och sedan statsminister Stefan Löfven (S)ut och sa att de ville ha en statlig granskning. I fredags kom så beskedet om den statliga kriskommissionen på en presskonferens.

Från moderathåll har finanslandstingsrådet Irene Svenonius hänvisat till den genomlysning som görs av Stockholms universitet i form av uppdragsforskning och finansieras av Stockholms läns landsting. Hon pekar också på de regelmässiga granskningar av beslut i landstingsfullmäktige som de valda revisorerna gör.

Men socialdemokraterna i regeringen tycker alltså inte att det räcker. Magdalena Andersson anser att Moderaterna duckar för ansvarsfrågan. I debatten har NKS blivit partipolitik och nyheten om kriskommissionen kan ses som ett utspel i valdebatten. Några delbetänkanden i utredningen kommer inte att presenteras före valet.

Medan Socialdemokraterna fokuserar på NKS, fokuserar allianspartierna på andra sjukvårdsfrågor. Någon kriskommission för vårdköer eller konsekvenserna av stängningen av BB i Sollefteå har inte aviserats från regeringshåll. Men både Irene Svenonius och Kristdemokraterna har gått ut med ett krav på kriskommission för vården i hela landet.

Hur direktiven för utredningen av NKS ska se ut presenteras först i morgon torsdag. Juristen som Dagens Medicin talat med anser att regeringen rör sig i gränslandet för vad som är lagligt. Den kommunala självstyrelsen, som även omfattar landsting och regioner, är inskriven i grund­lagen. Annika Strandhäll svarade i fredags att regeringens befogenhet att granska beslut i ett enskilt landsting blir ”kanske något som utredaren får titta på”.

Utredaren ska alltså eventuellt utreda om utredningen kan göras.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev