Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Linda Berglund: ”Valet förlorades på väljarnas viktigaste fråga”

Publicerad: 22 mars 2019, 11:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin. Det konstaterar den egna valanalysen som presenterades i veckan. Vårdfrågans tyngd missbedömdes av flera partier.

Väljarna var tydliga i valrörelsen. I mätning efter mätning redan ett år före valet rankades sjukvården som bland de viktigaste, ibland den allra viktigaste, frågan, samtidigt som förtroendet för partiernas sjukvårdpolitik var lågt. I en mätning som opinionsinstitutet Ipsos gjorde för Dagens Nyheters räkning i somras svarade 22 procent att Socialdemokraterna hade bäst politik på området.

Men det utgångsläget lyckades partiet inte förvalta, vare sig nationellt eller regionalt. Flera ledande socialdemokrater, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, trummade in att valet skulle bli en folkomröstning om välfärden. Och det blev det, men i fel riktning för partiet. Socialdemokraterna tappade röstandelar i samtliga regioner och fick 28,7 procent av det totala antalet regionröster.

Totalt försvann 78 mandat. Valanalysgruppen, ledd av förra socialministern Gabriel Wikström, resonerar i termer av kollektiv bestraffning från väljarna, som upplevde en utveckling åt fel håll. Rapporter om vårdköerna "förföljer Socialdemokraterna under valåret och tar stor plats i valrörelsens tv-sända utfrågningar och debatter, även tillgängligheten i förlossningsvården uppmärksammas medialt, både nationellt och lokalt under mandatperioden. Ebba Busch Thor blir de borgerliga partiernas huvudsakliga debattör och talesperson i vårdfrågor och ges stort utrymme, framför allt i valrörelsens slutskede", skriver valanalysgruppen. Efter valet har enbart en av 21 regioner ett fortsatt rödgrönt styre.

För Miljöpartiet blev valresultatet dyster läsning. Det parti som beskrivits som brobyggare i spretiga och svårstyrda regioner tappade samtliga mandat i sju regioner och klarade sig med nöd och näppe kvar i riksdagen med 4,4 procent. Partiet förstår sig inte på vanligt folk och deras vardagsproblem, lyder analysen. Ordet sjukvård nämns överhuvudtaget inte i partiets valutvärdering och den tidigare talespersonen Anders Åkesson är självkritisk. "Partiet behöver samla sig och arbeta mer intensivt med välfärdsfrågorna", sade han när det stod klart att han missade riksdagsplatsen.

Det finns framför allt två vinnare sett till vårdfrågans inflytande. Kristdemokraterna, som värderade vårdfrågan allra högst, och Centerpartiet, som gjorde en lång rad vårdpolitiska utspel, lyckades betydligt bättre i valet. Men viss tondövhet fanns det även här. "Hade styrningen av organisationen fungerat optimalt hade partiet redan i planeringsfasen lagt det fokus man då lade på landsbygdsförslag i stället på sjukvårdsområdet, vilket var målgruppernas viktigaste fråga", står det i Centerns valanalys. Organisationsbrister till trots, när samtliga regionstyren var färdigförhandlade visade det sig att partiet ingår i styret i alla regioner utom Västerbotten och Västernorrland.

Tondövheten blev dyr för Socialdemokraterna. De fick visserligen behålla regeringsmakten till slut, men måste nu bygga sina kommande budgetar på en överenskommelse som innehåller till stora delar liberal och centerpartistisk politik. Samtidigt ska en lång rad blocköverskridande regionstyren styra över vården. Utmaningen för socialminister Lena Hallengren har bara börjat.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev