Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommentar

Linda Berglund: Vårddebattens fyra P – PC, personal, patient och politik

Publicerad: 6 juli 2018, 05:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Talesättet säger att den som ska åka utomlands ska ha med sig tre P:n, det vill säga pass, pengar och P-piller. Den som besökte Almedalsveckans programpunkter om vård fick fyra P:n med sig hem.

PC: Digitalisering i alla dess former har dykt upp i snart sagt alla seminarier som haft med vården att göra. Det har pratats artificiell intelligens, speldesign, hatkärlek till faxen och antalet digitala system som en sjuksköterska eller en läkare måste hantera under en vanlig arbetsdag, system som oftast inte kan kommunicera med varandra. Samtidigt som läkaren behöver faxa en remiss till våningen ovanför på ett sjukhus opereras en patient med hjälp av en robot på ett annat sjukhus. Spännvidden är enorm. Många paneler har lyft hur system har utvecklats utan att användarna har fått vara med i processen och att det har pratats länge om digitalisering som någon slags universallösning på alla vårdens utmaningar. Flera lyfte betydelsen av att nätläkarbolagen kommit in och rört om i vårdsektorn. Det finns goda exempel på hur digital teknik används, men ska vården digitaliseras på allvar behöver takten skruvas upp och personalen involveras. De goda idéerna behöver spridas.

Personal: Vårdens stora fråga. Det är inte lönen som är avgörande i första hand för hur väl Sveriges hälso- och sjukvård kommer att klara av att rekrytera de 118 000 personer som behövs för att kunna bibehålla samma nivå även när vi är en miljon fler år 2026. Istället handlar det om ledarskap, förmåga att påverka och det som verkligen blev en snackis mot slutet av veckan, studentnätverket SHSS tankar om interprofessionellt lärande. 45 000 studenter representerade i samma nätverk som vill arbeta som ett lag när de är färdiga sjuksköterskor, dietister, barnmorskor, läkare, arbetsterapeuter eller vilken profession de nu valt. Att lära om och av varandra är framtiden enligt studenterna. Men att ändra en struktur och en kultur tar tid och de måste få dem som redan jobbar i vården med sig, liksom lärosätena. Men att Viviana Lundberg och de andra i Sveriges hälso- och sjukvårdstudenter är något viktigt på spåren för framtidens hälso- och sjukvård är det ingen tvekan om.

Patient: Personcentrerad vård fanns också med snart sagt överallt och delbetänkandet från Anna Nergårdhs utredning dök upp i väldigt många diskussioner. Studenterna vill jobba som ett lag kring patienten och patienterna både vill och kan oftast ställa mer krav på sin vård. Patienterna har blivit kunnigare och en maktfaktor att räkna med, vilket märktes inte minst genom att Dagens Medicin ordnade ett patienttorg. Men det går inte att stirra sig blind på patientföreningarna och deras företrädare för att få till personcentrerad vård. Vi måste våga prata om hur vi själva mår, för att bryta barriären kring ohälsa. Det förebyggande arbetet är minst lika viktigt och det finns många som är eller har varit patienter bland dem som jobbar i vården. Deras erfarenheter och förståelse är nödvändiga för att komma framåt.

Politik: Det är valår, och partiernas företrädare varit flitiga i panelerna. Riktigt intressant blir det först när de ideologiska skillnaderna läggs åt sidan. Mindre debatt och mer pragmatism underlättar inte för väljarna, men ger en stabilitet som svensk hälso- och sjukvård behöver i den strukturomställning som pågår.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev