Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Akutsjukvården är på väg åt skogen”

Publicerad: 6 mars 2015, 08:00

Johan Persson, ambulanssjuksköterska på ambulansen Helsingborg, skriver krönika om tillståndet i akutsjukvården.


Först tänkte jag skriva raljerande men ångrade mig, i stället ville jag påvisa med exempel från verkligheten att akutsjukvården är på väg åt skogen.

Min farhåga är att det blir än värre i sommar eftersom det alltid verkar bli en överraskning att personal ska ha ledigt då, att kompetens ska ersättas, att vårdplatserna minskar för att det är svårt att hitta vikarier. Som i sin tur ger negativa bieffekter under resten av året. Så lätt att skylla på sjuksköterskebrist men hade man ansträngt sig för att bli en attraktiv arbetsgivare med anständiga löner, bra schema och goda utvecklingsmöjligheter tror jag situationen varit helt annan.

De patientfall jag tänkte använda mig av var sådana som skulle beröra våra sinnen såsom synen av ren och skär fattigdom, sån vi vet finns men som vi aldrig kommer i kontakt med förrän vi gör det, doften av ensamhet som luktar så starkt att det gör ont i kroppen, skriken på hjälp från människor med all sorts problematik som går rakt in i våra hörselgångar samt känslorna som skapas av bilderna från när vansinnesfärden mitt inne i staden tar abrupt slut, när bilen efter krocken flyger upp i luften och landar på trottoaren där två kvinnor flanerar, en av dem med en barnvagn inte bara innehållande ett barn utan också familjelycka, kärlek, drömmar, moderskap, arv, ansvar och hur mycket annat som helst.

Alla dessa människor och deras olika öden vi möter sammanstrålar ofta i ett av de mest belastade vardagsrummen vi har – akutmottagningen.

Det som sker där och som vi läser om dagligen måste förändras. Botten är nådd. Sparivern måste få ett slut. Och snart är sommaren här med semestrar och ledighet. Sommaren som kommer alldeles efter våren där allting spricker och sprudlar.

För vad vi läst under hela året är att problemet med överbeläggningar vuxit sig så stort att patienter placeras där det går och inte utifrån deras behov på specialistavdelning eller att de måste övernatta på akuten i väntan på platser. Akuten har blivit både vårdavdelning och patientsäkerhetsrisk.

Jag ställer mig i ett hörn och ser dessa hårt arbetande människor som försöker lösa uppgifterna efterhand de kommer. Jag ser något som inte kan fortgå även om det gör det varje dag, här och på andra överbelastade vårdinrättningar. Effekten är att tolv säger upp sig på ett ställe, 16 på ett annat, operationer ställs in eftersom vårdplatserna blir upptagna av akut vårdsökande, cancersjuka dör i köerna och politiker tittar i sina kalendrar för att hitta en tid där de kan träffas och diskutera. Kanske finns det en lucka om två månader? Medan cancersjuka dör i köerna!

Ni politiker och andra beslutsfattare får gärna åka med mig ett pass. Vi kan ställa oss i hörnet. Om ni inte knyter näven för en förändring kan vi bara hålla varandras händer. Och tillsammans bevittna förfallet. Eller så får ni berätta för mig vem av mina patienter som inte ska få åka med till akuten trots deras behov.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev