tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Alla mina kollegor ser ut som säckiga mumintroll”

Publicerad: 5 oktober 2018, 08:00

Susanna Sandberg, läkare på hudkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån


Jag skulle vilja ta ett snack med ­landstingets chefsdesigner. Det måste gå att göra ­snyggare och bättre kläder till oss, som ­stretar varje dag med att bota sjukdomar och rädda liv på medborgarna.

När jag kommer till jobbet kravlar jag mig i min landstingspyjamas med en suck. Visst finns det fördelar med gratis arbetskläder, som dessutom tvättas av arbetsgivaren. Jag slipper lägga ut dyra pengar på flotta ­kostymer som min väninna ­advokaten, till exempel.

När jag var hos fotografen nyligen för att ta en bild för en ­yrkesförening blev det dock glasklart hur jag ser ut. Jag brukar alltid bli bra på bild och log själv­säkert i det proffsiga ljuset.

Men när jag fick se resultatet blev jag förskräckt. Vad i hela världen hade jag på mig? En vit säck?

Poliser och ­militärer har ­betydligt snitsigare uniformer

Efter att ha gått igenom samtliga storlekar av sjukhus­blusar i klinikens förråd inför fototill­fället insåg jag att det inte fanns någon som ­passade. ­Visserligen ”rätt” storlek, men det är modellen som är fel. Multiple sizes fits nobody, verkar vara landstingets devis. Och när jag tänker efter ser alla mina ­arbetskamrater ut som säckiga mumintroll. Ingen passar i sjukhuskläderna. De är helt enkelt inte snygga. Fotoblixten fick mig att inse hur vi ser ut egentligen.

Nu för tiden får vi ju inte signalera att vi tillhör olika yrkesgrupper genom kläderna heller. Alla ska se lika ut. På den tiden vi fick ha läkarrock slapp jag frysa, och rocken skänkte en viss värdighet, även om den också var säckig. ­Patienterna kunde också se skillnad mellan läkare och sköterskor.

Läkarrockar har blivit förbjuden frukt. Även om ärmarna är uppkavlade så får läkarrockarna inte användas i patientnära arbete eftersom det finns risk att ärmarna halkar ner, anser Smittskydd. Underarmarna måste spritas av mellan varje patient. Skönt att man slipper krypa in i autoklaven där instrumenten steriliseras i alla fall. Fryser man, och det gör man, får man ha långkalsonger och ­undertröja.

Poliser och militärer har betydligt snitsigare uniformer. Blå färg symboliserar makt och rikedom, står det på Polis­museets hemsida. Polisuniformen är mörkblå, ­dekorerad med guld. Och militären, de har ju till och med paraduniformer. Precis som ­svenska sjuksköterskor hade en gång i tiden.

Även kläderna som militären använder i aktiv tjänst har mer stil än de jag bär. Jag läser på Försvarets hemsida hur kläder och skor skall ”utöka skyddet i den krävande miljö som tjänsten ombord på marinens fartyg innebär”. Man skulle kunna tänka sig att ett sjukhus är en krävande miljö, där ­kläderna skall inge respekt och tåla tuffa tag. I stället bär vi vita kläder som är så tunna att trosorna lyser igenom. Jag vill ha arbetskläder med passform, som signalerar respekt för patienterna och den som bär dem. Jag vill ha kläder man inte fryser i. Jag vill ha en läkarrock (med korta ärmar om det är nödvändigt). Jag vill ha kläder som förstärker min stolthet över mitt yrke och min arbetsplats.

SUSANNA SANDBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev