Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Alla tjänar på att patienterna blandas i den privata vården

Publicerad: 7 september 2010, 11:41

I övriga världen har privata sjukvårdsförsäkringar en stor marknad, men inte i Sverige. I Sverige har den allmänna sjukvården hållit så hög standard att det inte gått att konkurrera med den kvalitetsmässigt för privata alternativ.


Det som varit dåligt i Sverige har varit tillgängligheten till vård, alltså har de sjukförsäkringar som funnits i stort sätt riktat in sig på att man med en försäkring ska få snabb tillgång till läkare och vård.

Det finns med all rätt en total politisk enighet om att det aldrig ska gå att köpa sig före inom den vård som betalas över skatten. Och minsta risk för att något sådant är på väg att ske leder till högljudda protester. I dagens nummer av Dagens Medicin angriper Ylva Johansson (S) återigen att det numera är möjligt för privata vårdgivare att ta emot försäkringspatienter i samma verksamhet där man bedriver vård som betalas med skattemedel. Ylva Johansson och de rödgröna anser att det kan leda till att det blir möjligt att köpa sig förbi kön i landstingsfinansierad vård.

Oron gäller att vårdgivaren skulle prioritera den som betalar bäst och inte den som har de största medicinska behoven. Men om man inte helt ska förbjuda privatfinansierad vård så kommer det alltid vara möjligt att köpa sig förbi köerna. Det är ju det som försäkringsbolagen säljer.

När det inte var möjligt att blanda patienter så fick den privata vården ske i eget bolag och på speciella tider. Visserligen skedde det oftast med samma personal och i samma lokaler, men verksamheterna var strikt åtskilda. Självklart blir det enklare och billigare att blanda patienter. Även om retoriken handlar om att den som bäst behöver vård ska få den först, så är det inte det som man påverkar genom att förbjuda blandade patientgrupper inom den privata vården. Det enda man påverkar är priset på den privata vården som blir dyrare i ett separat system. Troligtvis fördyrar man även vården inom den skattefinansierade sektorn genom att organisationen blir krångligare.

Köerna till den skattefinansierade vården förkortas inte av att det blir dyrare med privat vård. Det krävs andra åtgärder för att förkorta vårdens köer, morötter i form av extra pengar till den som är effektivast verkar vara en framgångsrik modell, utveckla den i stället för att straffa den som betalar sin vård privat.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev