Få hela storyn
Starta din prenumeration
Krönika
Publicerad: 19 september 2018, 04:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Min spontana reaktion när jag hörde om försöken med videobesök för kroniska patienter var positiv. Bra med teknik, tänkte jag, supersmidigt. Sen tänkte jag tvärtom. Jag föreställde mig att en träff över plattan var ett svek mot patienten. Att denna kanske enda gång om året, när hen får träffa läkaren eller sköterskan och prata ut om både sjukdom och livet i stort, förmodligen är av stort värde.
Jag tänkte att allting som sägs mellan raderna, som inte är mätvärden, kliniska fynd eller korta svar på frågor om läkemedel, är helt oersättliga. Jag tänkte att patienten som inte får komma och få en klapp på armen och sitta öga mot öga med sjukvården känner sig osedd och ratad. Hur ska patienten känna att vården bryr sig, om personalen inte ens vill träffas?
Sedan insåg jag att jag, som bor oförskämt nära flera sjukhus och dessutom inte behöver söka vård regelbundet, inte är målgruppen. Erfarenheterna från dem som faktiskt testat digitala besök visar att det finns flera aspekter. För många patienter, som den med många mil till närmaste mottagning och den som faktiskt hellre sitter hemma eller på arbetet, är ett videomöte en klar vinst.
Ingen modell passar alla, men inom den kroniska vården är jag nu övertygad om att möjligheten att digitalt träffa sin läkare, sjuksköterska, eller fysioterapeut för ett många gånger standardiserat besök, innebär en stor vinst. En av de reumatologer jag pratat med förklarade att en patient som är välsynkad med sin läkare många gånger kan göra en pålitlig ledstatus på sig själv. Ofta mer träffsäkert än om flera olika läkare är inblandade. Låter rimligt och klokt.
Det blir intressant att följa de piloter som görs på olika platser i landet, inte bara inom reumatologi utan också inom diabetes, neurologi och psykiatri, och att ta del av de utvärderingar som är på gång.
Att de digitala vårdmöten, som sker på en plats som patienten valt, blir mer effektiva behöver inte innebära att de håller sämre kvalitet. Om man har rest 10 mil för att träffa läkaren så kanske det inte bara känns kul utan också artigt att berätta om sin senaste semester. Ett ömsesidigt hövlighetspratande som kanske tillför något, eller som faktiskt bara tar tid från annat.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.