Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Annika Dahlqvists tro är farlig

Publicerad: 1 september 2009, 12:40

Allmänläkaren Annika Dahlqvist har gjort sig ett namn genom att propagera för en kost med lite kolhydrater och mycket naturligt fett, LCHF. Med envishet och stor kommunikativ förmåga har hon blivit ”fettdoktorn” med svenska folket.


Det är ofta välgörande att någon ifrågasätter de invanda mönstren, som Annika Dahlqvist gjort med de ovetenskapligt underbyggda kostråden.

Men när ”fettdoktorn” diskuterar influensavaccin blir det mesta fel. Den 30 augusti publicerade aftonbladet.se rubriken ”Fettdoktorn: Min mat skyddar mot svininfluensan”.

Sedan förklarade Annika Dahlqvist att hon och många andra som äter mindre kolhydrater märker att de får färre infektioner, och så slog hon fast att hon inte kommer att vaccinera sig.

På sin blogg säger Annika Dahlqvist att det är ”urlarvigt” med mammografi och cellprovtagningar när så många fler dör av felaktiga kostråd än av bröstcancer och cervixcancer.

I radio, den 1 september, fick Annika Dahlqvist, helt motiverat, frågan om vilket ansvar hon har om många skulle följa hennes råd. Hon försvarade sig med att det råder åsiktsfrihet och att hon därför har rätt att föra fram sin åsikt.

Det är här Annika Dahlqvist går fel.

Ja, det råder åsiktsfrihet – och den ska alltid försvaras. Men Annika Dahlqvist tycks inte förstå att hon har sin stora publik endast tack vare att hon är läkare och tituleras ”fettdoktorn”. En läkare ska förmedla råd baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet – inte bara ”åsikter” och ”tro”.

Detta är en distinktion som Annika Dahlqvist borde tydliggöra i alla sammanhang när hon uttalar sig. Annars blir hennes tro farlig.

Per Gunnar Holmgren
chefredaktör

Vad sade telefonrådgivningen?

Pandemin skördade sitt första svenska offer i fredags, den 28 augusti. Enligt uppgift hade den 40-årige mannen varit i kontakt med telefonrådgivningen, men stannade hemma och dog i sin bostad.
Vilket råd gav sjukvårdsupplysningen? Det är väsentligt att det snarast kontrolleras – för att om möjligt motverka felaktiga råd när influensan sprider sig.

Dagens Medicin har i flera sammanhang pekat ut den överdrivet stora satsningen på telefonrådgivning som en stor fara för patientsäkerheten. Socialstyrelsen har försummat tillsynen över en av de snabbast växande delarna av svensk sjukvård.

Ska vi nu riskera att få ett antal dödsfall för att kvalitetsnivån i telefonrådgivningen inte garanteras?

Omvard.se kan bli bra verktyg

I går, den 1 september, lanserades sajten omvard.se, för jämförelser i sjukvården. Det är ett initiativ som kan utvecklas till ett mycket bra verktyg om fler parametrar läggs till. För den medicinska relevansen garanterar ett medicinskt råd med Magna Andreen Sachs, Johan Calltorp och Nina Rehnqvist.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev