Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Återbesök och exakta telefontider har sin poäng”

Publicerad: 14 oktober 2016, 09:30

Susanna Sandberg om telefonsamtalen från vården som kan komma närsomhelst.


”Förr fanns det läkartider … Nu finns det telefontider” skrev journalisten Karin Thunberg nyligen i en krönika i Svenska Dagbladet. Hon minns hur bra det var när man fick prata med läkaren i lugn och ro mellan fyra ögon. Inte nog med att de ordentliga läkartiderna ersatts av telefonsamtal, ofta med en ny läkare hon inte träffat, utan hon förväntas också vara tillgänglig hela dagen för att bli uppringd. Eftersom hon inte kan sitta och vakta telefonen hela dagen kan hon befinna sig var som helst när det väl ringer.

”Jag vill inte avhandla mina krämpor framför en vällagrad grevéost” protesterar hon och berättar om dråpliga situationer då hon blivit uppringd på cykeln, på arbetet, i stan, och förstås, vid ostdisken.

Jag förstår Karin. Jag vill inte heller avhandla mina krämpor framför en grevéost. Det är inte värdigt.

Men det finns förstås, som alltid, två sidor av myntet.

Dagens sjukvårdspolitiker använder styrmedel som prioriterar tillgänglighet och effektivitet.

Patienterna efterfrågar också tillgänglighet och effektivitet. De vill ha tid genast, fast bara på en tid som passar dem. Man förväntar sig också att få provsvar direkt.

Visst finns det fortfarande möjlighet att boka in ett återbesök för att meddela provsvar, men återbesökstiderna är få eftersom nybesök prioriteras. Och hur effektivt är det att ta upp ett undersökningsrum och en läkartid en hel halvtimme för ett besked som man kan haspla ur sig per telefon på några minuter?

Förut fick patienterna på min mottagning ett klockslag då vi skulle ringa upp. Av olika skäl kunde det vara svårt att hålla tiderna exakt och därför införde vi för ett tag sen regeln att vi ringer ”på förmiddagen” eller ”på eftermiddagen”. Smart, tänkte vi. Vi läkare kunde ringa upp när det blev en lucka. Effektivt och bra, för oss.

Fast resultatet verkar ha blivit att ingen längre väntar på våra samtal. När man ringer upp har många inte klart för sig att de hade en telefontid, just i dag, och låter måttligt intresserade. (Kanske står de vid ostdisken? Och stod just i tur för att knipa den smaskiga grevén?)

En del svarar inte alls, andra säger att det är lite körigt och undrar om jag kan ringa hustrun i stället. Eller så är det upptaget, man får ringa nästa patient och komma ihåg att ringa nummer ett på listan, igen. Och igen.

Många patienter tycker som Karin Thunberg inte om telefontider alls. De ringer till mottagningen och undrar om de inte kan få komma i stället, det är en sak till som de vill fråga om.

Jag saknar också de där återbesöken. Med närvarande patienter som hade tid att lyssna, och vars mobiltelefoner inte ringde hela tiden. Det blev bra möten.

Jag börjar också tycka att det är rätt ohyfsat att ringa upp folk hur som helst när de minst anar det och ställa privata frågor och ge provsvar och sjukdomsbesked. Vi borde återinföra de mer exakta telefontiderna. Och återbesök, när det behövs. Skulle det vara bättre, Karin?

SUSANNA SANDBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev