Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Att prata om tatueringar tar fram gubben i mig”

Publicerad: 29 mars 2019, 09:00

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus.

”Tatuerade pensionärer har ganska bra historier att berätta”, det skriver Henrik Widegren.


Allt oftare anklagar mina barn mig för att låta som en gubbe. Ett diskussionsämne där jag alltid blir en gubbe är när vi pratar om tatueringar. Mitt gubbargument är att det är dumt att göra något man inte kan ångra. Ett smycke som alltid sitter fast. En tavla som jag limmar fast på väggen med tvåkomponents Epoxy. Det är tråkigt att ha ”Camilla” tatuerat på axeln när jag fem år senare gifter mig med Lennart. Det känns dumt att ha Liberalernas fallos-logga tatuerad på låret när jag senare gör ett politiskt lappkast och går över till Moderaterna.

Men tatueringar blir allt vanligare. Svenskar är, jämte amerikaner, de procentuellt mest tatuerade i västvärlden. 1,5 miljoner svenskar bedöms ha tatuerat sig de senaste 15 åren. Miami Ink är en populär reality-serie. Arlanda har numera världens första tatueringsstudio på en flygplats. För den som vill hinna med en liten tribal på skinkan innan anslutningsflyget till Malmö.

Varför tänker jag då så mycket på tatueringar? Eftersom jag regelbundet undersöker människors kroppar får jag ofta se dem. När en ung, vältränad man söker för en knöl på halsen är det svårt att inte lägga märke till de tatuerade flammorna, som sticker upp ovanför kragen. När jag lyssnar på lungorna och ser en dikt på alviska på skulderbladet är det svårt att inte fråga vad det betyder. När jag knäpper upp skjortan på en sövd, äldre man och på bröstet ser en välkänd logotyp med ett felstavat ”Prips Blå” är det svårt att inte fundera på hur det gick till.

Som bekant finns det två typer av tatueringar: Tatueringar på yngre människor, och tatueringar på äldre människor. Tatueringar på yngre är inget ovanligt. Det är snarare regel än undantag att en 25-åring har en tatuering. Det har blivit en svensk övergångsrit. När du har körkort, studentexamen och tatuering är du vuxen. Det är nästan så att frånvaro av tatuering har blivit stigmatiserande. När basisten i vårt band, Jerker gick på en konsert med Hurula tog han på sig långärmad tröja för att dölja sina pinsamma, otatuerade armar!

Men en tatuering på en person över 70 betyder någonting! Det signalerar att du är en person som har levt lite hårdare, lite tuffare och lite mer utanför gränserna. Varit till sjöss, suttit på kåken. Ett suddigt ankare på höger överarm, en bleknad ”Daisy” på bröstet, luffarprickar mellan tummen och pekfingret. Min erfarenhet är att tatuerade pensionärer har ganska bra historier att berätta om man börjar fråga. Så snart kanske tatueringar blir som stentvättade jeans? Folk kommer att betala extra för en tatuering som ser gammal ut från början. Så att tatueringen blir ett rock’n’roll-attribut.

Eller så skulle vården kunna börja erbjuda hälsostrategiska tatueringar! En pratbubbla på vänster bröst där det står: ”Jag är en pacemaker och bor här inne”. En måltavla i armvecket, som markerar bästa punkten att sätta en PVK. En pil vid McBurneys punkt där det står: ”Om du ska ta bort min blindtarm och är osäker, så finns den här!”

Familjens senaste tatueringsdiskussion slutade dock med att min dotter lovade mig att jag skulle få en tatuering i femtioårspresent. En fjäril i ryggslutet, en ”tramp stamp”. På en gubbe.

HENRIK WIDEGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev