Krönika
”Även i sjukvården finns goda och onda pirater”
Publicerad: 8 juni 2018, 08:00
Viktor Madsen, AT-läkare, Västra Götaland
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Den allmänna bilden är att majoriteten av Sveriges läkare arbetar som hyrläkare och likt kapten Barbossas pirater tar det man kan och lämnar staden åt sitt öde, skriver AT-läkaren Viktor Madsen.
Ämnen i artikeln:
AT-läkareNär jag för ett antal år sedan var i Australien frågade en läkare mig vad man tjänade i Sverige som läkare. När jag uppgav den siffra jag hade i huvudet tittade han på mig med stor förvåning. Det visade sig att man i Sverige hade en lön på en tredjedel av lönen i Australien.
Så för ett tag sedan pratade jag i telefon med en bekant sjuksköterska. Denna bekant med likvärdig sjukvårdserfarenhet hade fått nytt arbete, och nu gått om mig i lön. Glad för dennes skull började jag fundera.
Till skillnad från många andra yrkesgrupper skapar flaskhalsar till AT och ST liten möjlighet till löneförhandling. Den som anser lönen vara otillräcklig kan avstå, men får då lägga karriären på hyllan.
Samtidigt fortsätter antalet platser på läkarprogrammet att öka. Nyligen publicerades en debattartikel i Svenska Dagbladet som hävdade att överläkare haft en reallönesänkning på 4 procent sedan 1970-talet. För underläkare handlade det om en reallönesänkning på 25 procent. Vi ligger nu i nivå med länder som Grekland, enligt debattartikeln.
Ändå är bilden bland allmänheten den att läkare i Sverige är överbetalda, att majoriteten arbetar som hyrläkare och likt kapten Barbossas pirater i filmerna om Pirates of the Caribbean tar det man kan och lämnar staden åt sitt öde.
Till och med Sveriges Radio är övertygade om denna nidbild. De ringer upp och frågar om jag kan vara med på en intervju. De undrar om jag kan berätta hur tankarna går bland AT-läkare, om man planerar att lämna landstinget och göra karriär som hyrläkare.
Jag förstår först inte riktigt frågan. Får förklara att karriär innebär specialisttjänstgöring i fem till sju år och att det inte går att göra inom privata bemanningsföretag. Att jag inte hört någon AT-läkare beredd att lägga karriären åt sidan för att hjälpa landstingen med dess bemanningsproblem. Jag hör en viss besvikelse i rösten på andra sidan. Det blir ingen intervju.
Hyrsjuksköterskor är pirater av den goda sorten.
Efter samtalet funderar jag på min sjuksköterskebekant. Med färdiga studier till specialistsjuksköterska kan man välja bland bemanningsföretag som erbjuder arbete som hyrsjuksköterska. Ibland till dubbla lönen och utan att någon dömer. För hyrsjuksköterskor är mer pirater av den goda sorten, som Jack Sparrow.
Varför spelar då lön roll? Även om man vill leva upp till bilden av den solidariske läkaren från Läkare utan gränser landar jag i att det ansvar man tvingas ta, i någon form måste ersättas.
Det är svårt att komma till någon annan slutsats när man fått fundera på om den avslagna remissen till mobila teamet hade kunnat skrivas annorlunda, så att den äldre damen inte hade tagit sitt liv. Eller när man på ensam nattjour fått återuppliva patienten med hjärtstillestånd, som man låtit gå hem välmående några timmar tidigare.
Kanske är det liknande erfarenheter som gör att en del av oss seglar iväg som luttrade läkarpirater under kapten Barbossas flagg.
VIKTOR MADSEN