Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Petra Hedbom: Bäst-före-datum passeras när regeringens beslut dröjer

Publicerad: 31 maj 2018, 11:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För mig är det självklart att tillgången till vaccinationer ska vara jämlik över landet.” Orden är socialminister Annika Strandhälls. Konstigt hade det ju varit annars, om hon sagt att det skulle vara ojämlikt. Trots det, är det just en ojämlik situation som uppstått när regeringen dröjt med att fatta beslut om vilka vaccin som ska ingå i de nationella programmen.

Sedan fem år är det upp till regeringen att avgöra vilka sjukdomar som ska ingå i vaccinationsprogrammen. Som grund har de kunskapsunderlag från Folkhälsomyndigheten, i form av omfattande utredningar som också innehåller rekommendationer till beslut. De senaste åren har Folkhälsomyndigheten genomfört ett flertal sådana som sedan blivit kvar som öppna ärenden på socialdepartementet. För över två år sedan fick regeringen till exempel rekommendationer om att vaccination mot bland annat säsongsinfluensa, pneumokocker och hepatit B bör ges till alla i vissa riskgrupper. Detta vore enligt utredningen bra enligt de krav som ställs för nationella vaccinationer.

Men av okända anledningar har inget beslut kommit. Det finns inte heller något besked om när det väntas. Detta dödläge får flera konsekvenser. En är att beslutsunderlaget för pneumokockvaccinering nu behöver göras om. Underlagen är nämligen en färskvara eftersom både vaccinmarknaden och före­komsten i populationen förändras över tid. Synd på pengarna, expertgruppens arbete och de som riskerar missa skydd mot sjukdomar. Inom ett år efter överlämnad utredning vore det önskvärt att få ett beslut, menar insatta smittskyddsläkare.

En annan konsekvens är att landsting och regioner under tiden tar fram egna alternativ för vaccinationer. Vissa erbjuder kostnadsfri vaccinering mot bland annat säsongsinfluensa för riskgrupper och andra gör det mot betalning. Priset kan variera stort och situationen är knappast jämlik.

Senast i höstas kom ett förslag från Folkhälsomyndigheten om att cancerförebyggande hpv-vaccinering bör ges till alla pojkar, något som de flesta remissinstanserna ställt sig bakom.

När beslut fattas är höljt i dunkel. Och även om vårdfrågor ligger högt upp detta valår så är en gissning att just vaccinfrågorna får vänta.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev