Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Jens Krey: ”Bögstjärtar och smutsiga invandrare”

Publicerad: 29 oktober 2018, 09:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


– Och sedan ska vi operera en bögstjärt.

– En vaddå?

– En bögstjärt, en man med anal kondylom.

– Varför kallas det bögstjärt?

– För det är bara bögar som får kondylom i stjärten.

– Jaha …

Många sjuksköterskestudenter är som tvättsvampar. De vill lära sig yrket och de vill lära sig vårdjargongen. Och när en handledare säger att en man med anal kondylom, det är en bögstjärt det, så är det i vissa fall svårt att ifrågasätta vad det är för ett uttryck, och vad det skickar för signaler till tvättsvampiga sjuksköterskestudenter att slänga sig med det.

Så i stället nickas det och uttrycket skrivs upp på det mentala rapportbladet i huvudet, för en sjuksköterskestudent vill ju så klart passa in, och säger handledaren bögstjärt så heter det väl det.

Efter examen börjar sedan det riktiga arbetet och när den erfarna sjuksköterskan på avdelningen berättar att perianalabcesser, det är mest förekommande bland håriga patienter som invandrat från Mellanöstern och är dåliga på att tvätta sig, så är svampen långt ifrån mättad och det mentala rapportbladet ännu inte fullt.

Och det följer fler visdomar om hur det verkligen fungerar i vården.

– Människor från den kulturen har ett annat sätt att uttrycka smärta, så låt dig inte luras.

– Jaha …

Med det inte sagt att alla studenter och nyfärdiga sjuksköterskor saknar mod att säga ifrån eller att alla de som jobbat i vården ett tag blir homofoba rasister.

Så är det såklart inte.

Men det vore förljuget och rätt dumt att hävda att det inte förekommer på avdelningar och mottagningar i Sverige. Och det vore bara dumt att inte försöka krama ur smutsvattnet ur alla vårdens tvättsvampar – och krama hårt och länge.

---

Den här krönikan skrev jag i april 2013 och den handlar om erfarenheter som ligger omkring 20 år tillbaka i tiden. Sedan dess har mycket förändrats och långt i från allt till det bättre. Nu planerar Dagens Medicin att åter belysa rasism, homofobi och andra fördomar i vården. Jag vill därför veta vad du utsatts för från kollegor och patienter, eller vad du sett och hört kollegor göra mot patienter eller vice versa.

Mejla mig på jens.krey@dagensmedicin.se!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev