Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Bra att politikerna inte lägger sig i – men de måste ta ansvar

Publicerad: 23 februari 2011, 12:10

Influensa, kräksjuka och hala trottoarer har fyllt landets akutsjukhus och i olika lokala medier larmar sjukvårdsanställda om överbeläggning och brist på vårdplatser. I förra veckan var det chefläkarna i Stockholm som ansåg att det måste till fler vårdplatser i Stock­holm.


Ett krav som genast stöttas av Socialstyrelsen generaldirektör Lars-Erik Holm. Han missar aldrig ett tillfälle att säga att överbeläggningarna hotar patientsäkerheten och att sjukvårdshuvudmännen måste se till att det finns tillräckligt med platser.

En som däremot frånsäger sig allt ansvar är det folkpartistiska produktionslandstingsrådet Anna Starbrink. Hon hävdar att det är upp till sjukhusen själva att bestämma hur många vårdplatser de ska ha. Även om politikerna i Stockholm är extrema när det gäller att hävda att landstinget bara är beställare av vård så är hon inte ensam i landet om sin hållning. Det finns en allt tydligare tendens från politisk sida att inte ta ansvar för den sjukvård som utförs, utan att gömma sig bakom en beställarroll.

Det är väldigt bra att politiker inte lägger sig i detaljer i sjukvården, utan att de låter dem som är kompetenta att bedriva sjukvård göra det. Men det innebär inte att man kan smita undan från det övergripande politiska ansvaret. Om patientsäkerheten är hotad på grund av för få vårdplatser och om i stort sett alla planerade ortopediska operationer inte utförs så är det ett politiskt problem. Om politikerna anser att de tillsatt de resurser som behövs, men att sjukvården inte klarar av att leverera sjukvård som motsvarar resurserna så har de ansvar att tillsätta ledningar som klarar det.

Sedan är det här med att veta vad som är rätt antal vårdplatser inte helt enkelt. Det är solklart att Sverige har minst antal vårdplatser per 1 000 invånare jämfört med andra länder och att Stockholm har minst antal vårdplatser i Sverige. När dessutom de som arbetar i sjukvården säger att situationen är ohållbar så är det lätt att misstänka att den faktiskt är det.

Men det är också så att de flesta patienter mår bäst av att komma hem så fort som möjligt, om de har någon som kan hjälpa dem hemma, och att många av de patienter som ligger på akutsjukhusens vård­avdelningar borde ligga någon annanstans. Det finns en risk att man cementerar ett system med fel personer på fel plats till fel kostnad om vårdplatserna blir för många på akutsjukhusen. Och självklart ligger ansvaret hos politikerna.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev