Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Petra Hedbom: Cancerområdet har erfarenheter att dela

Publicerad: 20 mars 2019, 15:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Mastodontprojektet där viss vård ska koncentreras till fem enheter eller färre har nu kickat i gång. För en vecka sedan lämnades de allra första förslagen i till Socialstyrelsen om vilken vård som bör centraliseras. Bland dessa finns vissa graviditetsrelaterade tumörer och avancerad kirurgi vid endometrios.

Hela processen, där all sjukhusvård ska gås igenom av en mängd experter och berörda, kommer att bli klar först om flera år. Men onkologin ligger steget före. Här har regionerna utrett frågor av den här typen sedan 2011 inom ramen regionala cancercentra i samverkan. Arbetet med nivåstrukturering har lett till att tio cancerbehandlingar är koncentrerade till en eller ett fåtal nationella enheter.

Målet med förändringen är självklart bättre vård. Begreppet rymmer mycket, från ökad överlevnad och färre återfall till mer jämlik vård. Men även patientens upplevelse av att få ett bra bemötande, en värdig omsorg. Och här finns att göra.

Nyligen presenterades den första rapporten där man tittat på patienternas egna upplevelser av den högspecialiserade vården. I rapporten, som kommer från det nationella registret för peniscancer, är det tydligt att patienterna upplever brister när det kommer till att få hjälp med att ordna resor, boende och ersättning för utlägg.

Det vore en dröm att alla som behövde avancerad vård kunde få den nära sitt hem, men så ser inte verkligheten ut. Om patienterna behöver resa, ibland till andra änden av landet, ska det finnas strukturer och tydliga regler för hur detta går till. Regler för hur mycket ersättning och vilket praktiskt stöd man kan få ska självklart inte skilja sig beroende på var man bor. Positivt är att man inom SKL har uppmärksammat detta och inlett en dialog med landets hälso- och sjukvårdsdirektörer för att ta fram förslag på hur frågorna kan hanteras mer enhetligt.

En annan fråga är hur vården tillgodoser ett adekvat och behovsanpassat stöd för patienterna på hemmaplan. En operation av högsta klass är en sak. Men det är trots allt en punktinsats. Den största delen av tiden är patienten hemma, kanske med ett kvarstående behov av vård och rehabilitering. Här måste strukturer byggas så att kompetensen kan sippra ut långt bort från de max fem specialistenheterna, till kontaktsjuksköterskor och andra som finns där patienterna finns.

Ni som har arbetat med detta inom cancerområdet, se till att dela med er av bra exempel och missar att undvika till övriga områden som kanske gör detta för första gången.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev