Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Carl-Magnus Hake: Dags för Konsumentverket att granska testföretagen?

Publicerad: 21 februari 2017, 09:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I ett antal artiklar har Dagens Medicin granskat vissa företag som säljer olika typer av screeningtjänster till friska personer. Det sammantagna intrycket, i alla fall sett till den information som finns på deras hemsidor, är att bolagen skönmålar fördelarna med screening och bara i liten grad – eller om ens alls – tar upp relevanta nackdelar, som risk för falskt positiva resultat och överdiagnostik.

Dagens Medicins rapportering verkar ändå ha haft viss effekt; i alla fall har vissa bolag ändrat sin information efter våra granskningar. Blodtestföretaget Werlabs, som tidigare annonserade med helsidor i dagspressen om att deras tester kan bidra till tidigare upptäckt av sjukdomar, har nu tagit bort den aspekten i sina annonser – nu handlar det om mindre kontroversiella budskap som om att man kan följa sin hälsa med hjälp deras tester. På Werlabs artiklar, som spridits i sociala medier och varav vissa marknadsfört företagets tester, finns numera också information om att det inte säkerställts att det finns ”bättre eller senare forskning och rön som kan komma fram till en annan slutsats”.

När det gäller överdrivna påståenden på företaget Scilife Clinics hemsida – som att det nu fanns teknik att sudda ut dödligheten i cancer och hjärt-kärlsjukdokmar – så försvann hemsidan precis innan vi publicerade vår granskning. När det nu står klart att företaget fått nya ägare är den överdrivna retoriken borta.

Nyligen rapporterade vi om hälsoundersökningsföretaget Vegatus och deras information om PSA-test som tämligen flagrant bryter mot Socialstyrelsens riktlinjer om att män ska få strukturerad information om fördelar och nackdelar med testet. Läkaren Jörgen Boëthius som är medicinskt ansvarig på företaget meddelade att han skulle ändra tillvägagångssättet för hur man informerar om PSA-test. Även på ett annat företag, Quicktest, lovade man att omgående ge mer balanserad information om PSA-test på sin hemsida när Dagens Medicin ringde och undrade om varför bara testets fördelar beskrevs.

Ändå kan man säga att det kvarstår en hel del innan informationen om fördelar och nackdelar på många av hälsokontrollföretagetens hemsidor får anses ha adekvat balans. Detta gäller till exempel beskrivningar av nytta och risk med helkroppsscanning med magnetkamera, en teknik med uppenbar risk för överdiagnostik. Och för metoden telomermätning, som Vegatus erbjuder för 12 000 kronor, verkar vetenskapen inte alls vara överens om det finns någon nytta alls.

I något fall kan man säga att djävulen döljer sig i detaljerna. På Werlabs sajt finns en artikel om hälsokontroller där nyttan med sådana lovprisas. Artikeln uppges vara baserad på ett antal länkar. En av dessa länkar går till en sida hos SVT Nyheter med rubriken ”Allmänna hälsoundersökningar meningslösa” och som handlar om en stor vetenskaplig genomgång av randomiserade studier på området. Men att det finns sådan kritisk information döljs för Werlabs läsare då namnet på länken är det mer neutrala ”Allmänna hälsoundersökningar”. Av innehållet i Werlabs artikel finns heller ingenting som skvallrar om att skribenten tagit hänsyn till SVT Nyheters kritiska artikel. Detta ger måhända en fingervisning till hur Werlabs förhåller sig till att ge sina kunder ärlig och saklig information.

Dagens Medicin kommer att fortsätta granska hälsotestföretagen. Frågan är om inte svenska myndigheter också borde intressera sig mer för området. Man kan i en del fall ana icke överensstämmelse mot patientlagens krav på att patienter ska få information om väsentliga risker för komplikationer och biverkningar.

Kanske tydligast torde det kunna finnas brott mot marknadsföringslagen. I den framgår att näringsidkare inte får använda sig av framställningar som är vilseledande och detta gäller särskilt om det handlar om produkters inverkan på hälsa. Så det kan vara hög tid att Konsumentverket tittade närmare på hälsokontrollföretagens påståenden om sina tester.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev