Krönika
Maria Gustavsson: ”De egna experterna körs över på upploppet”
”För att vända trenden krävs en hel del. De nya riktlinjerna blir knappast någon quick fix, men bäddar för en mer likvärdig vård av fetma över hela landet”, skriver Dagens Medicins reporter Maria Gustavsson.
Publicerad: 4 maj 2022, 12:51
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Maria Gustavsson är vetenskapsreporter på Dagens Medicin. Foto: Rikard Berglund
Nationella riktlinjer för vård av fetma, obesitas, är efterlängtat av både patienter och profession. Många ivriga fingrar har säkert redan bläddrat sig igenom den första versionen som släpptes i förra veckan.
Och det var verkligen på tiden. Riktlinjer finns sedan många år tillbaka för flera av de sjukdomar som följer i fetmans spår. Jag tänker exempelvis på diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar. Men en liknande nationell vägledning har alltså saknats för fetma som många gånger är själva grundproblemet. Lite bakvänt kan man tycka.
Som sig bör ges höga prioriteringssiffror åt ett strukturerat omhändertagande och åt att höja vårdens kunskap om sjukdomen. På behandlingssidan har delen om läkemedel väckt uppmärksamhet. De nyare, aptitreglerande läkemedlen är ruggigt bra och Socialstyrelsens tillsatta expertgrupp ville ge dessa hög prioritet i riktlinjerna. Men här satte myndigheten stopp. Den delen ströks i slutskedet med motiveringen att läkemedlen inte är subventionerade. Orimligt och en skandal kallar läkare agerandet, läs mer i artikeln här intill.
Man förstår att läget blev besvärligt för Socialstyrelsen. Deras utsedda experter prioriterar ju upp några av läkemedlen som en annan svensk myndighet, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, tidigare gett kalla handen och nekat subvention. Och lösningen blev alltså att stryka preparaten ur prioriteringslistan. Med andra ord körde man över sina egna experter.
Samtidigt öppnar Socialstyrelsen för att ge de nyare läkemedlen prioriteringssiffror om de skulle bli subventionerade framöver, vilket så klart är välkommet.
Trots att läkemedelsdelen sticker i ögonen på många får de nya riktlinjerna i det stora hela ett högt betyg från flera håll. Något som etsade sig fast när jag själv bläddrade bland sidorna var de skrämmande siffrorna som visar utvecklingen över tid. Andelen med fetma i Sverige har tredubblats bland vuxna sedan 1980-talet och bland barn ses en femdubbling.
För att vända trenden krävs en hel del. De nya riktlinjerna blir knappast någon quick fix, men bäddar för en mer likvärdig vård av fetma över hela landet. Och det är ett viktigt första steg.
Plus
Nyligen drog screeningen för kolorektal cancer i gång i Region Västernorrland. Snart kommer även Västerbotten och Jämtland Härjedalen att haka på.
Minus
Att personer med fetma vittnar om felbehandlingar och ett kränkande bemötande av vården. Det lyfts i en rapport från riksförbundet Hobs, Hälsa oberoende av storlek. Patienter berättar exempelvis om läkare som efter en första blick bara skakat på huvudet.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Maria Gustavsson